Световното потребление на въглища скоро ще нарасне до рекордно високо

...
Световното потребление на въглища скоро ще нарасне до рекордно високо
Коментари Харесай

Ренесансът на въглищата в света

Световното ползване на въглища скоро ще нарасне до рекордно високо равнище, следено последно преди 10 години, по данни на Международната организация по енергетика (МАЕ), написа Business Insider.

Междувременно цените на въглищата на международните пазари към този момент стигнаха извънредно високо равнище, до момента в който се вършат опити за намиране на надеждни и относително евтини източници на сила.

Например въглищата за доставка идващия месец на борсата в Нюкасъл, Австралия, доближиха рекордно високо равнище преди два дни, от 458 $ за звук. А цените на въглищата в Европа също са покрай върха.

Въглищата на борсата в Ротердам за доставка също през октомври през вчерашния ден се търгуваха към 390 $ за звук. Фючърсите за идващите месеци до края на годината са приблизително $305 за звук, спрямо $62 за звук през 2019 година.

При това въглищата си остават " най-мръсните " от всички съществени изкопаеми горива. Заради антируските наказания и лимитираните доставки на енергийни първични материали от Русия, въглищата претърпяват самобитен " подем ".
 Ембаргото за импорт на съветски въглища в Европа влезе в действие - кои са губещи и има ли печеливш
Ембаргото за импорт на съветски въглища в Европа влезе в действие - кои са губещи и има ли печеливш

Какви са другите възможности за Европа и Русия

Според прогнозите на МАЕ, тази година потреблението на въглища в света ще се увеличи рекордно. Това към този момент се следи, изключително в Китай, който форсира одобряването на нови електроцентрали употребяващи въглища, и в Германия, която възобнови работата на " консервирани " електроцентрали на въглища.

На Европа може да се наложи да внася въглища даже от Австралия, счита Оле Хансен, основен пълководец по суровинните артикули в Saxo Bank. Което пък на собствен ред, може да подтиква нарастването на добива на въглища в Австралия.
 За пръв път
За пръв път " Мини Марица Изток " изнася въглища в чужбина - за наша съседка

Плащанията са обезпечени посредством неотменим акредитив
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР