Световноизвестният ни художник Христо Явашев – Кристо е искал да

...
Световноизвестният ни художник Христо Явашев – Кристо е искал да
Коментари Харесай

Кристо искал да опакова Шипка

Световноизвестният ни художник Христо Явашев – Кристо е желал да опакова паметника на връх Шипка, само че Държавна сигуронст и Българска комунистическа партия не му разрешили. Това заяви вестник " Телеграф ", цитирайки досието му в Държавна сигурност. То бе отворено след неговата гибел предходната година. Разсекретени са няколко документа, които разкриват любопитни данни от живота в Америка на габровеца. През 1980 година група публицисти от списание „ Отечество “ са му гостували в Ню Йорк и пред тях Кристо е споделил, че има предпочитание да пакетира паметника на Шипка, както и постройката на имперския съд в Лайпциг. Той въпреки всичко съумява да опакова Райхстага в Берлин през 1995.

На родното издание първо художникът дава за издание и схема от бъдещия си план Япония-Калифорния 1990 година - хиляди чадъри високи 6 м и 8 м в диаметър, ситуирани от двата бряга на Тихия океан – сини в Япония по бреговата линия, дълга 18 км, жълти в Калифорния по продължение 25 км от брега.

В досието на Кристо са оповестени и документи, от които излиза наяве, че е изпратил долари на брат си – артиста Анани Явашев, с които да си купи автомобил през 1971 г.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР