Световноизвестният френски готвач Пол Бокюз почина на 91 г. след

...
Световноизвестният френски готвач Пол Бокюз почина на 91 г. след
Коментари Харесай

Световноизвестният френски готвач Пол Бокюз почина на 91 години

Световноизвестният френски готвач Пол Бокюз умря на 91 година откакто в последните години страдаше от заболяването на Паркинсон, оповестиха международните организации.

Пол Бокюз е роден в семейство, в което кулинарната традиция се предава от татко на наследник в продължение на три века. Той стана учредител на направлението " нова френска кухня ", което залага на здравословните храни и кулинарни техники.

В края на 80-те години на 20 в. фамозният началник основа интернационалния кулинарен конкурс на свое име " Златният Бокюз " (Bocuse d’Or), който и до през днешния ден е един от най-престижните в специалността. Бокюз е основател и на фамозната чорба от трюфели, наречена с буквите на тогавашния президент на Франция Валери Жискар д`Естен (V.G.E), която и към момента се сервира на гостите на Елисейския замък.

Ресторантът му L`Auberge du Pont de Collonges получи три звезди на " Мишлен " още през 1965 година, а самият началник е разгласен от съставителите на справочника за " готвач на века " през 1989 година

Президентът Еманюел Макрон изрече покрусата си от гибелта на фамозния занаятчия и го назова " олицетворение на френската кухня ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР