Световноизвестната цигуларка Дорина Марков ще бъде специален гост на концертите

...
Световноизвестната цигуларка Дорина Марков ще бъде специален гост на концертите
Коментари Харесай

Цигуларка на Стинг и сър Пол – специален гост на Любо Киров в НДК

Световноизвестната цигуларка Дорина Марков ще бъде специфичен посетител на концертите на Любо Киров в Зала 1 на НДК на 4 и 5 ноември, оповестиха уредниците от ArtVent. Събитията бяха разпродадени авансово и близо 8000 души ще могат да видят и чуят за първи път онлайн взаимните осъществявания на двамата музиканти.

Дорина Марков е създател, който надълбоко има вяра в това, че музиката е универсална и не е затворена в обособени жанрови граници. Това я събира и на сцената с Любо Киров, с цел да изпълнят дружно „ Всички пътища водят към теб “.

Цигулката на Дорина Марков звучи в песента на Адел Skyfall, която печели награди „ Оскар “, „ Златен глобус “, „ Грами “ и БРИТ. Българката свири в албумите и концертите на някои от най-известните международни поп и рок музиканти като сър Пол Макартни, Стинг, Адел, Куинси Джоунс, Грегъри Портър, Ози Озбърн, Stereophonics, Гари Барлоу.

Дорина Марков е музикален космополит. Била е концертмайстор на Софийската опера и балет. Трупа опит в най-престижните оркестри в света – Лондонската филхармония, оркестъра на Би Би Си, Academy of St. Martin in the Fields, Britten Sinfonia и други. Тя е единствената българка, поканена за лидер на група цигулки в двата оркестъра на Операта в Сидни.

Под палките на най-големите диригенти и в турнетата по света тя построява своята известност на безукорен реализатор. Всичко това води до покана да се причисли към групата студийни музиканти в „ Аби Роуд “, която събира най-изявените типичен музиканти във Англия. Оттам за нея се отварят вратите за една дългогодишна фантазия – да бъде част от киното. Участвала е в записите на музиката към повече от 300 кино лентата, измежду които холивудските шлагери „ 007 Координати: Скайфол “, „ Черната пантера “, „ Отмъстителите “, „ Игрите на глада “, „ Междузвездни войни “, „ Красавицата и Звяра “, „ Властелинът на пръстените “, „ Аладин “, „ Интерстелар “ и доста други.

Тя продължава да се изявява и като типичен цигулар и свири камерна музика в разнообразни обединения с някой от най-изявените типичен музиканти. Едновременно с това преподава в Кингс Колидж (Кралския колеж) в Лондон.

Постоянното търсене на провокации в музиката ще събере Дорина Марков и Любо Киров за първи път, а българската аудитория ще бъде първата, която ще чуе общите им осъществявания на 4 и 5 ноември.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР