Световният ден за рисуване на птици е начин да се

...
Световният ден за рисуване на птици е начин да се
Коментари Харесай

Милена Радева: Световният ден за рисуване на птици е подтик да се рисува не само днес

" Световният ден за изобразяване на птици е метод да се докоснем до природата, до птиците, един ден в който да се разходим, да отворим очите си и да обърнем сетивата си към природата, която ни заобикаля по този начин или другояче всеки ден “. Това съобщи за БГНЕС Милена Радева, издател „ Българска илюстрация “, теоретичен илюстратор и художник на детски книги.

„ Световният ден за изобразяване на птици стартира преди 70 години в Лондон и това е концепцията, която се заражда с рисуването на тези птици. На всеки 8 април ние означаваме празника, като тази година сме доста по-организирани, тъй като имаме поддръжката на Националния природонаучен музей към Българска академия на науките, сдружението на анималисти, флористи и научни илюстратори и издателство „ Българска илюстрация “, сподели Радева.

На днешния пленер в Южния парк те са поканили всички, които са фенове на птиците, които се интересуват по някакъв метод от тях, биолози или фотографи, които желаят да се допрян до природата и до птиците.

Милена Радева акцентира, че самодейността се реализира всеки 8 април, само че природата е към нас всеки ден по тази причина се надяват тя да бъде повод към всички майки, родители и деца да се замислят, да отделят малко време, да седнат с молив и скицник и да рисуват за лично наслаждение.

„ Обръщението към всеки, който желае да се включи, е че може да нарисува безусловно всяка естествена единица, която срещне – имаме сътрудници, които се занимават, да вземем за пример, с илюстрация на цветя и растения. В случая тук в Южния парк имаме няколко патета, които са непрекъснати жители на езерото и те са доста комфортен обект, тъй като през множеството време са статични и плуват в една и съща поза. Гълъбите са безконечна тематика, те също постоянно се рисуват, врабчета, свраки, катерици, бяха до доскоро тук, тъй че, който каквото успее да улови е отлично “, показа още научният илюстратор.

Милена Радева посочи, че животно, което е в придвижване, в полет, въобще в някаква дейна поза, се рисува най-трудно. „ Дори за нас, професионалните художници, от време на време е мъчно да се улови този миг. Разбира се в такива моменти се опитваме да работим с животни от натура, наблюдението е най-хубавият преподавател, само че фотоапаратът оказва помощ несъмнено “, разясни още художникът на детски книги. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР