Световният ден на операта, учреден по инициатива на професионалната организация

...
Световният ден на операта, учреден по инициатива на професионалната организация
Коментари Харесай

Иван Кюркчиев: Младите идват с голяма любов в операта



Световният ден на операта, основан по самодейност на професионалната организация Opera Europa, към която се причисляват OPERA America и Opera Latinoamerica (двете най-големи организации оттатък океана), се празнува и у нас на 25 октомври.

Директорът на Държавна опера Русе - Иван Кюркчиев разяснява в “Нашият ден “ актуалните провокации пред оперното изкуство у нас.

“Операта е обичаното ми изкуство, за което съм дал доста от моя живот и не преставам да се грижа за артистите и музикантите в Държавна опера Русе. Безкрайно съм благополучен, че се занимавам с класическа музика.

 Директорът на Държавна опера Русе - Иван Кюркчиев

Атмосферата в операта в Русе сега

Младите идват с безпределно огромна обич в театъра –  балет, актьори, хористи, солисти, оркестранти. Имаме прелестни солисти, гордея се със спектаклите, които вършим. Преди два дни направихме “Мефистофел “, тази опера не се слага толкоз елементарно във всички огромни оперни къщи, защото е доста сложна – и театрално, и вокално. Това е един прелестен театър, който ще остане в репертоара на нашия спектакъл и ще го играем доста пъти.

На 6 ноември ще честваме 100 години на огромния актьор, баритонът Кирил Кръстев.

Предизвикателствата

Две са огромните провокации. Знае се, че изгоря покривът и сега играем в Доходно здание. Благодаря доста на Община Русе, че ни даде тази опция. Но нашата къща, нашият обичан спектакъл, това е Русенска опера и имам вяра, че ще се откри метод да бъде възобновена и по-скоро да влезем в нея.

Другото огромно предизвикателство е финансирането. В момента сме в пандемия. При всяко разпределяне на заплати операта излиза на минус. Това не може да продължава повече. Цялото финансиране в музикалния бранш ще би трябвало да се промени. Не е допустимо повече посредством билети да изкарваме издръжката – заплатите на състава и да вършим нови спектакли.

Чуйте Иван Кюркчиев в звуковия файл.
Снимки: Фейсбук/stateoperarousse
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР