Световният ден на недоносените бебета, който беше миналия петък, беше

...
Световният ден на недоносените бебета, който беше миналия петък, беше
Коментари Харесай

800 гр. е тежало най-малкото бебе, родено в МБАЛ – Пазарджик тази година

Световният ден на недоносените бебета, който беше предишния петък, беше маркиран за четвърта поредна година в Неонатологично поделение на МБАЛ-Пазарджик. Много вълнуваща беше срещата на порасналите към този момент дечица и родителите им с техните спасители. Всички те се събраха като едно огромно и щастливо семейство, описаха от болничното заведение.

„ Най-малкото бебе, което се е родило през тази година, тежи 800 гр. Повече от два месеца за дребния Божидар се поставят грижи в Неонатологично поделение. 96 недоносени бебета са минали през Неонатологично поделение на МБАЛ-Пазарджик от 1 януари до 17 ноември. Бебетата от 1500 до 2000гр. са били 80. С доста ниско тегло от 1500 до 1000 гр. са 11. Недоносените деца, които са се родили под 1 кг., са 5. Сред тях са и две двойки близнаци. Като % недоносеност за жалост, сме 19.2%. През отделението са минали 8 двойки близнаци, от тях седем са били недоносени. 35% от дамите, които са родили недоносени бебета, са възрастните първескини и 20% са малолетните майки “, заяви началникът на отделението доктор Здравка Пиронова пред гостите на тържеството за отбелязване на празника.

„ Практикуваме кенгуру грижа от 4 години. Благодарение на изпълнителния шеф на болничното заведение доктор Красимир Темнилов, и на целия му екип успяхме да създадем така наречен стая на „ Майка и бебе “, в която може да приютим майки, които остават при нас за един месец, два месеца и даже за по-дълъг интервал от време, с цел да бъдат близо до своите деца. Аз съм уверена, че може да създадем още доста повече в тая посока и считам, че това ще се случи. Световната процедура демонстрира, че това е значимо за дребните бебета и тяхното развиване. Неонатологично поделение на МБАЛ – Пазарджик е единственото в региона, което разполага с натоварен бранш и се грижим за всички недоносени бебета. Изключително се веселя и съм признателна, че създадохме толкоз добър екип “, добави още доктор Пиронова, която изиска от новия кмет Петър Куленски подпомагане за реализирането на Общинска стратегия за недоносените бебета.

„ Днешният ден е доста значим, тъй като той е отдаден на недоносените деца и техните спасители. Истинският живот потегля от тук. Затова всичко, което е належащо за най-малките пациенти в миналите 4 години, сме се стремили да осигурим. Искаме да създадем по-добри условия в отделението. Вече сме обезпечили нужната инсталация на международно равнище и нужните експерти. През идната година се надяваме благодарение на община Пазарджик да разтеглим Интензивния бранш “, съобщи изпълнителния шеф доктор Красимир Темнилов.

„ Искам да поздравя целия екип на Неонатологично поделение и АГ отделението за чудесата, които вършите за нашите деца. Неонатологично поделение е стратегически значимо освен за община Пазарджик, а и за цялата област. Искам да ви уверя, че в наше лице имате сътрудник и всичко, което е належащо като подпомагане, с цел да се развивате и обновявате, ще го получите “, даде обещание новият кмет на община Пазарджик Петър Куленски.

„ Без Неонатологично поделение на МБАЛ – Пазарджик нашата работа ще е извънредно сложна. Началникът на отделението доктор Здравка Пиронова в никакъв случай не е делила децата от другите лечебни заведения и постоянно е била извънреден експерт. Много е сложна вашата работа и са нужни извънреден професионализъм и отношение към децата. Без да се обичат децата и специалността нищо не би могло да се получи “, означи от своя страна акушер-гинекологът доктор Елисавета Генчева, която е измежду новите общински съветници на Пазарджик.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР