Световният ден на Дракула се отбелязва всяка година на 26

...
Световният ден на Дракула се отбелязва всяка година на 26
Коментари Харесай

26 май - Световен ден на Дракула

Световният ден на Дракула се отбелязва всяка година на 26 май. Международният празник е отдаден на датата на издаване на известния разказ на Брам Стокър " Дракула ", оповестен на 26 май 1897 година Празникът е разгласен през 2012 година от Дружеството " Дракула 1897 " в Уитби. Една от най-известните готически литературни произведения в света, " Дракула " е написана в края на 90-те години на XIX век. Докато е на отмора в град Уитби, Стокър намира името " Дракула " в публичната библиотека и допуска, че това е румънската дума за " демон ". Докато написа, Стокър черпи ентусиазъм най-много от трансилванския фолклор и история.


История на Световния ден на Дракула

Световният ден на Дракула е разгласен през 2012 година от Дружеството " Уитби Дракула 1897 " със седалище в градчето Уитби, Англия. Основано през 1897 година, сдружението отбелязва културното значение, което " Дракула " на Брам Стокър има през последния век. Интересно е, че градът е духовното отечество на романа - той е въодушевен от готическата архитектура. Според страницата на Дружеството във Facebook: " Дружеството работи интензивно, всекидневно, с цел да разпространява и пази всички аспекти на наследството на Дракула, Стокър и всички други свързани с готиката ползи в Уитби, и подхваща постоянни пешеходни обиколки, обхващащи всички основни обекти, представляващи интерес както за феновете на вампири, по този начин и за необятната общност. "

" Дракула " е написан в епистоларен жанр, като сюжетът се споделя посредством дневникови записи, писма и вестникарски публикации. Разказва се историята на юрист Джонатан Харкър, който посещава граф Дракула в замъка му в Карпатите, с цел да му помогне да закупи къща покрай Лондон. Докато е там, Харкър открива вампиризма на Дракула и съумява да избяга жив от замъка, откакто самият Дракула бяга в Англия и поразява град Уитби. Ловците на хора, водени от Ейбрахам Ван Хелсинг, търсят Дракула и най-после го убиват.

След публикуването си романът получава най-вече позитивни мнения, само че въпреки това, някои го подлагат на критика за това, че е прекомерно заплашителен. Романът е толкоз затвърден в известната просвета, че героите му са въодушевили доста архетипни версии в други литературни творби. Героят на граф Дракула е приспособен за филми над 30 пъти, а през 1899 година е оповестено американско издание. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР