Световният бизнес, икономиката и технологиите преживяха бурни периоди и сътресения

...
Световният бизнес, икономиката и технологиите преживяха бурни периоди и сътресения
Коментари Харесай

Бизнес, финанси, технологии: Шест прогнози за водещите сектори през 2024 г.

Световният бизнес, стопанската система и технологиите претърпяха бурни интервали и разтърсвания през миналите 12 месеца.

Илон Мъск прекръсти Twitter на X – потребителите не останаха очаровани от това.

Сам Алтман беше уволнен от OpenAI... и по-късно още веднъж нает.

Сам Банкман-Фрийд беше приет за отговорен по обвиняванията в измами.

А Тейлър Суифт и Бионсе безусловно провокираха трусове в развлекателната промишленост с триумфа на турнетата си.

В сферата на финансите, Джером Пауъл впрегна всичките си старания да обуздае инфлацията с покачване на лихвените проценти. В резултат, тя стартира да се охлажда, откакто предходната година доближи 40-годишен връх.

Компаниите продължиха да наемат чиновници, а потребителите – да харчат.

Какво ни чака в бъдеще не може да се твърди сигурно, само че CNN разгласява прогнозите на водещи специалисти във връзка с стопанската система, изкуствения разсъдък и бизнеса за 2024 година

Инвестициите с взор в дълготрайна вероятност

Марк Занди е основен икономист на Moody's Analytics.

Възвръщаемостта за 2023 година, включваща нарастването на цените на акциите и дивидентите, е на път да доближи 15%. Това е даже по-добре, в сравнение с вложителите чакаха при започване на годината.

Но не разчитайте на сходни облаги през идната година или когато и да е в обозримото бъдеще. Разумният планиращ би трябвало да чака облаги, съответстващи на дълготрайната историческа възвръщаемост, която е по-близо до половината от това, което виждаме сега.

Икономиката избегна необятно предстоящата криза, а облекчението на вложителите води до повишение на цените на акциите.

Преди една година консенсусът беше, че с цел да потисне мъчително високата инфлация, Федералният запас ще би трябвало да увеличи лихвените проценти, до момента в който заетостта спадне, а безработицата нарасне.

Но това не се случи.

Вместо това, инфлацията отстъпи, защото отшумяха последствията от пандемията, в това число разстройствата във веригата на доставките и на пазара на труда, а въздействието на войната в Украйна върху цените на петрола и храните отслабна.

Фед спря да покачва лихвените проценти и щом политиците се уверят, че инфлацията се приближава до задачата, ще стартират да я понижават. Това ще бъде катализаторът за идващото значимо покачване на цените на акциите.

Цените могат да се покачат още повече, в случай че еуфорията към изкуствения разсъдък е по-скоро действителна, в сравнение с самоцелна. Ще бъдат по-слаби, в случай че инфлацията се окаже по-упорита и отнеме повече време на Фед да понижи лихвите или даже да принуди политиците да ги усилят още веднъж.

Тази нараснала неустановеност е мотив за това да не се пробвате да определяте времето на вложенията си в акции или да имате кратковременен небосвод. Най-добре е да се влага поредно предвид на дълготрайната вероятност. И не очаквайте, че високата възвръщаемост от последната година ще продължи.

Силата на профсъюзите подвига заплатите

Дана Питърсън е основен икономист в The Conference Board.

Възстановяването на въздействието на профсъюзите в изискванията на свити пазари на труда може да резервира заплатите високи през 2024 година

Бързото повишаване на заплатите в изискванията на голям дефицит на работна ръка бяха главните фактори, които подтикнаха инфлацията в Съединени американски щати по време на пандемията.

Тъй като служащите напускаха нископлатени места поради по-доходоносни, а предприятията увеличаваха възнагражденията, с цел да привлекат и задържат фрагментите си, заплатите набъбнаха до равнища, невиждани от десетилетия.

Това спомогна за увеличение на потребителските разноски, които в допълнение подтикнаха инфлацията. Федералният запас реагира с поредност от покачвания на лихвените проценти, които доведоха до 22-годишен връх.

След пандемията охлаждането на търсенето на работна ръка от страна на бизнеса спомогна за раздуването на балона на заплатите.

Продължаващият дефицит на служащи се дължи на рестриктивните мерки в предлагането на работна ръка, породени от възходящото пенсиониране на бейби бумърите и ниската раждаемост. Профсъюзите могат да договарят по-добри пакети от обезщетения, когато наличността на квалифицирани служащи е дребна. По-високите заплати покачват индустриалните разноски на фирмите, които трансферират тази тежест върху клиентите.

Тъй като пенсионирането ще продължи, дефицитът на работна ръка и съпътстващите го по-високи заплати евентуално ще се запазят.

Има ли криза на хоризонта

Дезмънд Лахман е старши теоретичен помощник в American Enterprise Institute. Бил е заместник-директор в отдела за развиване и обзор на политиката на Международния валутен фонд и основен стопански пълководец за разрастващите се пазари в Salomon Smith Barney.

През 2008 година Федералният запас беше сюрпризиран от рецесията с високорисковите ипотечни заеми и срутва на жилищния пазар, които провокираха Голямата криза.

Днес Фед наподобява прави сходна неточност.

Той продължава да упорства за нуждата от високи лихвени проценти за по-дълго време, с цел да се пребори инфлацията, даже в миг, когато има ясни признаци за съществени проблеми в бранша на комерсиалните недвижими парцели. Твърде евентуално е тези проблеми да доведат до вълна от банкрути на районни банки доникъде на 2024 година, което може да форсира нова икономическа криза.

Пандемията промени трайно навиците за работа и пазаруване; работодателите към този момент не имат вяра, че чиновниците би трябвало да работят от офиса на цялостен работен ден и хората към този момент не би трябвало да пазарят в моловете. В резултат на това делът на незаетите офис площи в народен мащаб набъбна до над 16% - равнище, което надвишава пика от 2008 година Това, дружно с високите лихвени проценти, затруднява строителните бизнесмени да разсрочат заемите за недвижими парцели на стойност 1,5 трлн. $, чийто падеж настава през идващите няколко години.

През 2023 година имахме районна банкова рецесия, в центъра на която бяха Silicon Valley Bank и First Republic Bank.

Догодина вълна от неизплатени заеми за търговски парцели има капацитета да докара до банкрут на доста районни банки, като по този метод форсира икономическата криза.

Когато това се случи, Фед ще бъде заставен да направи внезапен завой, с цел да поддържа разтърсената стопанска система. Той ще направи това, като понижи лихвените проценти и премине от политика на стягане към политика на облекчение.

По-високи облаги на Уолстрийт

Савита Субраманян е началник на отдел " Американски акции и количествени тактики " в BofA Securities.

Въпреки устойчивата американска стопанска система, тази година корпоративните облаги бяха в криза, като от края на 2022 година насам означиха три следващи тримесечия на негативен напредък.

Мечите вложители показват като аргументи слабото търсене, отслабващата ценова мощност, към момента високите заплати, бързото повишение на лихвените проценти и охлаждането на стопанската система.

Но от BofA Global Research са по-обнадеждени.

През третото тримесечие на тази година облагите на фирмите от S&P 500 започнаха да се възвръщат и се чака нескончаем растеж на облагите през 2024 година

Защо? Като начало, изследване измежду техните анализатори разкрива необятни упования: закъснение, само че не и понижаване на цените, по-високи маржове, когато продължаващата инфлация на заплатите се компенсира от повишение на продуктивността и понижаване на разноските в други области.

Освен това корпоративната Америка се приспособява, като понижи разноските си и се възползва от ниските лихвени проценти през последното десетилетие, с цел да фиксира дълготраен дълг с атрактивни лихви.

През идната година се чака междинен до висок едноцифрен растеж на облагите на огромните обществени компании в Съединени американски щати макар евентуалното икономическо закъснение.

Обикновено растежът на облагите се намалява паралелно с растежа на Брутният вътрешен продукт (плюс-минус няколко месеца), който икономистите на BofA чакат да се забави през идната година, само че има и изключения.

Стабилизирането на потреблението на артикули и забавянето на потреблението на услуги след всеобщото прекосяване от артикули към услуги след пандемията може да докара до това, че корпоративните облаги да изпреварят растежа на Брутният вътрешен продукт следващата година.

AI – още по-голямо въздействие и нови опасности

Джони К. Тейлър-младши е президент и основен изпълнителен шеф на SHRM и създател на книгата " Reset: Ръководство за водачи за работа в епохата на разтърсванията. "

С навлизането в 2024 година бизнес пейзажът претърпява сеизмична смяна, провокирана от конвергенцията на изкуствения разсъдък и нуждата от устойчива световна работна мощ.

AI се трансформира от изследователска технология в главен мотор на бизнеса в сериозен миг. Плаващите равнища на продуктивност, дефицитът на работна ръка и растежът на заплатите способстват за неустойчив пазар на труда, което води до икономическа неустановеност.

Използването на изкуствен интелект може да освободи време и сила на чиновниците, с цел да се концентрират върху по-ценни задания, което ще бъде от решаващо значение през идната година, защото работодателите се стремят да усилят продуктивността, без да ескалират относителните разноски за труд.

От първостепенно значение за фирмите обаче ще бъде да понижат рисковете, свързани с внедряването и употребата на AI.

Дори с всички обещания, които дава, той може да наследи съществуващи предубеждения, да заплаши патентовани данни или да продължи да популяризира цифровото разделяне, в случай че не се употребява вярно.

Компаниите, които внедряват AI на работните си места, би трябвало да вкарат постоянни етични рамки, гарантиращи бистрота, отчетност и правдивост на системите за AI. Ще бъде неотложно да основат приобщаващи работни места, където хората се усещат принадлежни - а това стартира с поощряване на взаимното почитание във всички области.

Изграждането на световно устойчива и приобщаваща работна мощ, оборудвана с новаторски тактики за изкуствен интелект, ще даде опция на фирмите да се оправят сполучливо с провокациите и несигурността на идната година.

Тези, които не употребяват AI, ще изостанат

Даниел Лина-младши е старши учител в Северозападния университет в Правния факултет и в Катедрата по компютърни науки на инженерния факултет. Преди това е бил съучастник в огромна адвокатска адвокатска фирма и разработчик, ИТ управител и съветник.

През 2024 година организациите и хората ще научат още повече по какъв начин най-добре да употребяват благоприятни условия на AI.

Инструментите с общо предопределение като ChatGPT ще добавят доста задания и ще подобрят успеваемостта.

Но най-значителните достижения ще дойдат от специалистите в региона, които проектират и създават системи с AI, ориентирани към съответни проблеми.

Например правните специалисти създават системи, които дават насоки на предприятия и физически лица за съответни правни провокации, като контракти и разногласия.

Предприятията ще бъдат изправени пред голям напън да одобряват принадлежности на AI, с цел да не изостават от съперниците си. Но елементарното приемане и потребление няма да е задоволително в дълготраен проект.

Предприятията ще би трябвало да влагат в проучвания и разработки в този момент, с цел да стартират развой на трансформиране на своите артикули и услуги, или рискуват да изостанат, когато пазарът им се промени фрапантно в бъдеще.

Компаниите няма да се отличават по технологиите, които употребяват, а по това по какъв начин проектират и употребяват стратегически системите за AI, с цел да засилят мощните си страни и да уловят опциите на своите пазари.

Най-успешните организации ще обучат и ще дадат опция на всички чиновници да употребяват AI, а няма да го лимитират до определени, които авансово са избрани да се възползват от него.

AI ще оказва помощ за бързото култивиране на имейли и правене на отговори.  Лицата, които ще извлекат най-голяма изгода, ще бъдат тези, които влагат в образование, като се възползват от безплатното и на ниска цена онлайн образование, с цел да научат по какъв начин работят с AI на функционално равнище.

Много от тези прогнози са лесни, тъй като това са цели и задания, които организациите и хората би трябвало да решат и да създадат. От тях зависи да ги осъществят през 2024 г.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР