Световните цени на храните се покачиха за втори пореден месец

...
Световните цени на храните се покачиха за втори пореден месец
Коментари Харесай

Световните цени на храните достигнаха 10-годишен връх

Световните цени на храните се повишиха за втори следващ месец през септември, достигайки 10-годишен връх, заяви в четвъртък aгенцията по храните към Организация на обединените нации. Базираната в Рим Организация за издръжка и земеделие (ФАО) предвижда рекордно международно произвеждане на зърнени култури през 2021 година, само че съобщи, че то ще бъде задминато от прогнозното ползване, оповестява Reuters.

Индексът на цените на храните на ФАО, който наблюдава интернационалните цени на най-търгуваните в международен мащаб хранителни артикули, доближи приблизително 130 пункта предишния месец, което е най-високото равнище от септември 2011 година, съгласно данните на организацията. За съпоставяне, ревизираната стойност на индикатора за август беше 128.5. През септември цените са се повишили с 32.8% на годишна база.

Селскостопанските артикули внезапно нарастнаха през последната година поради възходящото търсене от Китай и проблеми с прибирането на реколтата.
Зърнените култури нарастват
Индексът на цените на зърнените култури на ФАО се увеличи с 2% през септември по отношение на предходния месец. Това се дължи на близо 4% нарастване на цените на пшеницата. Агенцията на Организация на обединените нации открива повода за растежа в цение в стягането на експортните благоприятни условия на фона на мощното търсене. " Сред главните зърнени култури, пшеницата ще бъде във фокуса през идващите седмици, защото търсенето би трябвало да бъде тествано по отношение на бързо възходящите цени ", споделя в изказване старшият икономист на ФАО Абдулреза Абасиан.

Световните цени на растителното масло са се повишили с 1.7% през предишния месец. Годишният растеж се чака да доближи към 60%, защото котировките на палмовото масло се повишиха заради мощното повишаване на вноса и опасенията за дефицит на работна ръка в Малайзия, заяви ФАО. Фючърсите на палмово масло се покачиха още при започване на октомври, с цел да доближат рекордни равнища, защото скокът в цените на петролните пазари даде спомагателна поддръжка на растителните масла, употребявани в биодизела.

Глобалните цени на захарта са се повишили с 0.5% през септември заради опасенията от неподходящите метеорологични условия в най-големия експортьор - Бразилия. Забавянето на търсенето за импорт и удобните вероятности за производството в Индия и Тайланд отчасти лимитират терзанията, сързани с климата, съгласно ФАО.

За производството на зърнени култури ФАО предвижда рекордна международна годишна продукция от 2.8 милиарда тона през 2021 година - малко над изчислените преди месец 2.788 милиарда Това не би могло да задоволи плануваното международно ползване от 2.811 милиарда тона зърнени култури, счита ФАО. Въпреки това, упованията на организацията са били световните ресурси от зърнени култури да намалеят през 2021/22 година, само че въпреки всичко ще бъдат на задоволително положително равнище.

Световните цени на храните се повишиха за втори следващ месец през септември, достигайки 10-годишен връх, заяви в четвъртък aгенцията по храните към Организация на обединените нации. Базираната в Рим Организация за издръжка и земеделие (ФАО) предвижда рекордно международно произвеждане на зърнени култури през 2021 година, само че съобщи, че то ще бъде задминато от прогнозното ползване, оповестява Reuters.Индексът на цените на храните на ФАО, който наблюдава интернационалните цени на най-търгуваните в международен мащаб хранителни артикули, доближи приблизително 130 пункта предишния месец, което е най-високото равнище от септември 2011 година, съгласно данните на организацията. За съпоставяне, ревизираната стойност на индикатора за август беше 128.5. През септември цените са се повишили с 32.8% на годишна база.
Благодарим ви, че четете Капитал!
Вие употребявате конфиденциален режим на интернет браузъра си. За да прочетете публикацията, би трябвало да влезете в профила си.

Всеки консуматор може да чете до 5 публикации месечно без да има абонамент за Капитал.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Тема Свят
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР