Световните петролни рафинерии не могат да произвеждат достатъчно количество дизелово

...
Световните петролни рафинерии не могат да произвеждат достатъчно количество дизелово
Коментари Харесай

Кризата с дизеловото гориво прати цените на рекордно ниво

Световните петролни рафинерии не могат да създават задоволително количество дизелово гориво, което отваря нов „ инфлационен фронт “, написа Bloomberg.

Дори бързото повишаване на цените на петрола не може да се съпостави с темповете, с които порастват цените на дизеловото гориво. В Съединени американски щати да вземем за пример те скочиха до над 140 $ за барел предходната седмица – най-високото равнище в историята за това време на годината. Разходите за гориво в Европа скочиха с 60% от лятото.

Рискуваме да забележим продължаващо напрежение на пазара, изключително за дестилатите, през зимните месеци “, защото рафинериите имат проблем да се оправят ", сподели Торил Босони, началник на петролната промишленост в Международната организация по енергетика.

Изключително горещото време в Северното полукълбо това лято означаваше, че доста рафинерии имат по-ниско от естественото произвеждане. Те са подложени на напън да създават други петролни артикули, като гориво за реактивни мотори (авиационно гориво) и бензин, търсенето на които се е нараснало, съгласно анализатора на Goldman Sachs Калъм Брус.

Европейските рафинерии също не съумяха да усилят доставките през лятото заради всеобщи непланирани спирания “, сподели Юджийн Линдел, началник на рафинирането в консултантската компания FGE.

С наближаването на по-хладните зимни месеци, обвързваните с времето ограничавания за рафинериите като цяло понижават. Дори в случай че някои фабрики преминат през планувана сезонна поддръжка, има вяра за известно облекчение на дизеловата рецесия, се отбелязва в публикацията.

Не бива обаче да забравяме, че спадът в търсенето по време на пандемията от COVID-19 докара до затварянето на по-малко ефикасни рафинерии. Сега потреблението се възвърне, само че доста петролни рафинерии изчезнаха.

Освен това остават опасенията по отношение на размерите на доставките от редица основни страни експортьорки на дизелово гориво, в това число Русия и Саудитска Арабия. Китай неотдавна вкара нова квота за експорт на горива, само че търговци и анализатори в Азия споделиха, че плануваният сега размер няма да бъде задоволителен, с цел да предотврати напрежението на пазара до края на тази година. През по-голямата част от 2023 година доставките от страната останаха на петгодишно сезонно дъно.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР