Световните медии обърнаха внимание на сформирането на кризисно правителство в

...
Световните медии обърнаха внимание на сформирането на кризисно правителство в
Коментари Харесай

Новият военен кабинет на Израел се зарече да изтрие „Хамас“ от лицето на земята

Световните медии обърнаха внимание на сформирането на спешно държавно управление в Израел, което да управлява страната, до момента в който трае въоръженият спор с " Хамас ".
Израелският министър председател Бенямин Нетаняху се обърна към нацията дружно с водача на опозиционната партия Бени Ганц, откакто двамата се договориха да образуват изключително държавно управление, което да води войната против " Хамас ". Нетаняху не спести думи на конференция с Йоав Галант, министър на защитата на Израел, и Бени Ганц, политически противник, който се причисли към държавното управление на националното единение, отбелязва " Ню Йорк таймс ".
" Всеки член на Хамас е труп ", съобщи Нетаняху, като даде обещание да " смаже и отстрани " групировката. Той изброи и някои от жестокостите, които съгласно него са направили терористите от Хамас - момчета и девойки са били открити убити в главите, сподели той. Хора са били изгаряни живи, дами са били изнасилвани и убивани, а бойци са били обезглавявани.
Думите на министъра на защитата Йоав Галант също звучаха остро: " Ще изтрием това нещо, наречено " Хамас ", ИДИЛ-Газа, от лицето на земята. То ще престане да съществува ", съобщи Галант.
Кризисното държавно управление бе формирано, откакто станаха ясни разрушенията от нахлуването на " Хамас ", което предишния уикенд обхвана десетки градове и военна база: цивилни, в това число деца, убити в домове, в коли, по улиците и в скривалища, като телата към момента се откриват и броят. Израелското държавно управление заяви, че броят на починалите при нападението е повишен до 1200 души, от които 169 израелски бойци, съвсем 3000 други са ранени и се счита, че 150 души са отвлечени и държани като заложници в Газа. До четвъртък сутринта във войната са починали 219 израелски бойци.
За " Хамас " развенчаването на възприятието за сигурност на Израел е съществена цел, показва " Ню Йорк таймс ". Според изданието засилващият се вътрешен напън и желанието да усили престижа си на антиизраелска мощ са подтикнали " Хамас " към нахлуване и най-вероятно са довели до решението му да извърши гнет.
Командващият военното крило на " Хамас " Мохамед Дейф разгласява едно от редките си известия, в което благославя офанзивата против Израел. Говорейки от скрито място, Дейф разказва интервенцията като детонация на яд от отношението на Израел към палестинците и споделя на своите сили, че това е първата стъпка към унищожаването на Израел.
" Праведните бойци, това е вашият ден, с цел да погребете този незаконен зложелател. Неговото време е завършило. Убивайте ги на всички места, където ги намерите ", сподели той в аудиопослание, оповестено в обществените мрежи. " Премахнете тази нечистотия от земята си и от свещените за вас места. Сражавайте се и ангелите се борят с вас. "
Мохамед Назал, член на политическото бюро на " Хамас ", внесе известно конкретизиране за това от кой момент ислямисткото придвижване е подготвяло офанзивата си против Израел. Според казаното от Назал пред телевизия " Ал Джазира ", " Хамас " избягвал да взе участие в последните кръгове на бойните дейности, с цел да резервира боеприпасите и опциите си за тази интервенция, която била планувана преди няколко години.
Положението в поставената под цялостна обсада линия Газа е спешно. Живеещите там към 2,1 млн. палестинци са без вода, ток и храна.
Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш прикани да бъдат позволени съществени " животоспасяващи " доставки на гориво, храна и вода в Газа. В изявлението си пред медиите през вчерашния ден Гутериш съобщи, че е в непрекъснат контакт с водачите в района и предизвести против всяко " разпространяване " на спора. " Обръщам се към всички страни - и към тези, които имат въздействие върху тези страни - да заобикалят всякаква по-нататъшна ескалация ", сподели той. Гутериш прикани за незабавното освобождение на всички израелски заложници, държани в Газа, и прикани да се съблюдава интернационалното филантропично право, а цивилните жители да бъдат " защитавани когато и да е ".
В болница " Шифа " в град Газа репортерите на Асошиейтед прес станаха очевидци по какъв начин през вратите влизат ранени, а безжизнените тела идват под чаршафи. Докато служащите бършели кръвта, родственици вкарват в операционната деца с рани от шрапнели, а към болничното заведение продължаваха да гърмят детонации.
Медиите означават, че вследствие на огромните и интензивни ответни дейности на израелската войска против линията Газа 338 000 от живеещите там палестинци са напуснали домовете си. Данните са на Организация на обединените нации. 
Кризата в Близкия изток провокира изключително огромна политическа интензивност по света, означават медиите. 
По време на послание пред група водачи на еврейската общественост във Вашингтон американският президент Джо Байдън уточни, че Съединени американски щати изпращат повече военна помощ, с цел да оказват помощ на Израел да се бори с " Хамас ". Той предизвести Иран да " внимава ". С тези забележки Байдън за пръв път свърза разполагането на американски самолетоносач покрай Израел с опасенията, че Иран може да се опита да се включи, съобщи Ройтерс.
Байдън съобщи също, че Съединени американски щати " работят по всеки аспект " на заложническата рецесия в Израел, само че че " концепцията, че ще застана тук пред вас и ще ви кажа какво върша, е странна ".
По време на обръщението на Байдън към водачите на еврейската общественост във Вашингтон той също по този начин сподели: " Никога не съм мислил, че ще видя и ще потвърдя фотоси на терористи, обезглавяващи деца ".
Малко по-късно Белият дом обясни мненията, като негов представител съобщи пред " Вашингтон пост ", че нито американски публични лица, нито Байдън са виждали фотоси или са потвърждавали такива известия през самостоятелни източници и че Байдън е " основал мненията си за хипотетичните жестокости на изказванията на представителя на Нетаняху ", заяви " Вашингтон пост ".
Съобщенията за обезглавяване на бебета от " Хамас " са повтаряни от израелското държавно управление и военните, само че не са тествани без значение, показва и " Гардиън ".
Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън стартира през днешния ден спешна обиколка в Близкия изток с посещаване в Израел.  Утре той ще беседва и с палестинския президент Махмуд Абас. 
Според известията Турция води договаряния, целящи да обезпечат освобождението на израелски цивилни жители, арестувани от " Хамас ". Според почитан турски чиновник договарянията се водят от турски публични лица след указания от президента Реджеп Тайип Ердоган.
" Гардиън " обръща внимание на връзките Израел-Русия на фона на рецесията.
Вестникът напомня, че министър председателят на Израел Бенямин Нетаняху от дълго време се показва за другар на Владимир Путин. В записките си, оповестени по време на войната на Русия против Украйна, Нетаняху нееднократно е хвалил съветския водач за неговия разсъдък и " изключително приятелското му отношение " към еврейския народ.
През годините Путин също се представяше за предан съдружник на израелската страна, като насърчаваше културните връзки и безвизовото пътешестване сред двете страни.
Но след най-тежкото нахлуване против Израел от десетилетия насам, по този начин рекламираното другарство наподобява изчезна, установи " Гардиън ". Четири дни след началото на изненадващата офанзива на " Хамас " Путин към момента не се е обадил на Нетаняху, а Кремъл не е разгласил съболезнователно обръщение до страната - дипломатически жест на благосклонност, който Русия всекидневно изпраща на международните водачи след смъртоносни произшествия на тяхна територия.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР