Световната здравна организация (СЗО) свиква спешна среща, за да обсъди

...
Световната здравна организация (СЗО) свиква спешна среща, за да обсъди
Коментари Харесай

Професор по тропическа медицина: Маймунската шарка може да се разпространи и при кашляне

Световната здравна организация (СЗО) привиква незабавна среща, с цел да разиска взрива от маймунска шарка в Европа.

Една от най-засегнатите страни е Англия.

Само през вчерашния ден доказаните случаи на Острова се усилиха с 11 и към този момент са общо 20. Вирусът е засечен в 7 други страни, отвън Централна и Западна Африка, където всекидневно се среща болестта, предава

При първия случай, появил се преди към 2 седмици, английските здравни управляващи съумяха елементарно да проследят източника на болестта. Пациентът явно се беше заразил при пътешестване в Нигерия.

Проследяването на идващите случаи обаче се оказва доста по- мъчно. Засегнатите пациенти не са пътували преди този момент до Африка и не са били в контакт с други регистрирани заболели. Това навежда експертите на догатката за разпространяване по сексуален път.

„ Маймунската шарка е вирусна зараза, а източникът са дребни бозайници, нормално гризачи в горите на Западна Африка и Централна Африка. Хората се заразяват, в случай че по някакъв метод влязат в контакт с тези животни. След това инфекцията може да се популяризира от човек на човек. Това, което нормално виждаме, е, че може един или двама души да се заразят и по-късно вирусът умира, тъй като не е доста инфектиран измежду човешката популация “, разяснява проф. Джими Уитуърт, професор по интернационално публично здраве в Лондонското учебно заведение по хигиена и тропическа медицина.

Заболяването нормално стартира с тресчица и главоболие, хората усещат мощна отмалялост. След това избива обрив – огромни мехури. Именно този обрив е инфектиран. Разпространява се посредством непосредствен контакт или допиране на кожата, или посредством контакт със спално долни дрехи и разнообразни предмети. При доста непосредствен контакт може да се популяризира и при кашляне.

„ Вирусът е много обезпокоителен от позиция на публичното опазване на здравето и е нещо, което би трябвало в действителност бързо да овладеем. Но няма потребност от суматоха. Маймунската шарка няма да аргументи зараза, каквато аргументи коронавирусът “, счита проф. Уитуърт.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР