Световната здравна организация съобщи в петък, че бушуващата епидемия от

...
Световната здравна организация съобщи в петък, че бушуващата епидемия от
Коментари Харесай

Бум на морбили в Афганистан, смъртните случаи растат

Световната здравна организация заяви в петък, че вилнеещата зараза от морбили в Афганистан е заразила десетки хиляди и е предизвикала гибелта на повече от 150 души единствено през предишния месец, като предизвести за още смъртни случаи.
Здравната организация на Организация на обединените нации съобщи, че епидемията е изключително тревожна, защото Афганистан е изправен пред всеобща продоволствена неустановеност и недохранване, което прави децата доста по-уязвими към мощно заразното заболяване.
"Случаите на морбили се усилват във всички провинции от края на юли 2021 година насам ", съобщи представителят на СЗО Кристиан Линдмайер.
Той съобщи, че в последно време случаите са се нараснали внезапно, като през седмицата от 24 януари са нарастнали с 18%, а през последната седмица на този месец - с 40%.
Като цяло през януари са регистрирани 35 319 съмнителни случая на морбили, от които 3 000 са лабораторно доказани, и 156 смъртни случая.
91% от случаите и 97% от смъртните случаи са на деца под петгодишна възраст.
Линдмайер акцентира, че смъртните случаи, свързани с морбили, евентуално са подценени и се чака броят им да нарасне.
"Бързото повишаване на броя на случаите през януари допуска, че броят на смъртните случаи, породени от морбили, евентуално ще се усили внезапно през идващите седмици ", сподели Линдмайер.
Морбилите са мощно заразно заболяване, породено от вирус, който нападна най-вече деца. Най-сериозните затруднения включват слепота, инфектиране на мозъка, диария и тежки респираторни инфекции.
Последното повишаване на броя на случаите идва в миг, когато Афганистан е в плен на филантропична злополука, влошена след идването на власт на талибаните през август, когато западните страни замразиха интернационалната помощ и достъпа до активи в чужбина.
Организацията на обединените народи предизвести, че половината от популацията на страната е застрашена от дефицит на храна.
"Недохранването отслабва имунитета, което прави хората и изключително децата, по-уязвими към заболявания и смъртни случаи като морбили ", споделя Линдмайер.
Най-добрата отбрана против морбилите е всеобщата имунизация, като СЗО предлага на страните да обезпечат най-малко 95-процентно покритие на имунизацията - сложна цел в афганистанските условия.
Линдмайер съобщи, че СЗО и нейните сътрудници работят за увеличение на потенциала си за наблюдаване на морбили и дават поддръжка за лабораторни проучвания и акции за имунизация.
През декември предходната година акцията за имунизация в най-засегнатите региони е обхванала 1.5 милиона деца.
Освен това са осигурявали добавки с витамин А, които са значими за понижаване на заболеваемостта и смъртността от морбили, като в границите на националната акция през ноември предходната година са били обхванати 8.5 милиона деца.
Линдмайер съобщи, че сега СЗО работи за по-мащабна акция за имунизиране против морбили, която ще стартира през май и ще обхване повече от три милиона деца.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР