Световната здравна организация работи с експерти над ново име на

...
Световната здравна организация работи с експерти над ново име на
Коментари Харесай

СЗО мисли ново име на маймунската шарка, защото е дискриминационно срещу африканците

Световната здравна организация работи с специалисти над ново име на маймунската шарка, оповестява " Би-Би-Си ".

Това се случва, откакто повече от 30 учени написаха предходната седмица за " незабавната потребност от недискриминационно и нестигматизиращо " име за вируса и заболяването, която предизвиква.

Продължаващото споменаване на вируса като африкански е по едно и също време неопределено и дискриминационно, настояват те.

Около 1600 случая на болестта са регистрирани в международен мащаб през последните седмици, оповестиха във вторник от СЗО.Докато са обявени 72 смъртни случая в страни, където маймунската шарка към този момент е била ендемична, нито един не е следен в новозасегнатите 32 страни.

СЗО също по този начин разгласи, че ще организира незабавна среща идната седмица, с цел да дефинира дали да се класифицира епидемията като изключителна обстановка за публичното здраве от интернационално значение - най-високата паника, която организацията на Организация на обединените нации може да издаде.

Единствените други болести, за които това се е случвало в предишното, са свинският грип, полиомиелит, Ебола, Зика и Ковид.

Генералният шеф на Организацията Тедрос Адханом Гебрейесус съобщи: " Избухването на маймунска шарка е извънредно и обезпокоително. Поради тази причина взех решение идната седмица да свикам комисията по незабавни случаи според интернационалните здравни разпореждания, с цел да преценява дали това експлоадиране (на болестта) съставлява изключителна обстановка за публичното здраве от интернационално значение ".
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР