Световната пандемия нанеси тежки щети на всеки един отрасъл, като

...
Световната пандемия нанеси тежки щети на всеки един отрасъл, като
Коментари Харесай

Защо настъпи ерата на кавърите в световната музика?

Световната пандемия нанеси тежки вреди на всеки един бранш, като музиката също не е изключение. В последните години, на сцената се котираха разнообразни трендове. Първо на мода бяха „ латиносите “, които „ бълваха “ шлагер след шлагер. Despacito и песните на Maluma се трансфораха най-слушаните в Youtube. Последва хип-хоп вълна от млади реализатори – Cardi B, Drake, DJ Khaled и други. Този род фактически се трансформира в обичан за младежите. През 2019 година пробив направиха и така наречен К-поп (корейски поп) групи. Техния жанр се отличаваше с „ крещене на неясен език “ и разноцветен атрибут в електриковата гама. И по този начин настъпи 2020 година, а с нея започнаха безкрайните локдауни. Все по-често можем да чуем недоволства от международните извършите, че е невероятно да се твори в актуалните времена. От една страна е предизвикателство да се снима клип или да се запише ария, като се съблюдават всички противоепидемични ограничения. От друга някак си е невероятно да намериш ентусиазъм за някое супер танцувално парче, откакто лечебните заведения са претъпкани.

Разбира се, в комерсиалния свят, в който живеем, основаването на музика главно цели да реализира облага от концерти, „ лайфове “ и други. По време на пандемия това е съвсем невероятно. Все отново на някой от по-хитрите реализатори им хрумна концепцията да „ изтупат от нафталина “ позабравени шлагери, като им създадат актуално-звучащи аранжименти. По този метод артистите въпреки всичко напомняха за себе си, а слушателите си спомниха с трогване за някой от най-емблематичните части.

Ще разгледаме първо сполучливите опити за „ прераждане “. Ейва Макс е американска поп певица. Преди време изкарва едно хитово заглавие Sweet but Psycho, което доближава до номер едно в 26 страни. Тя доста постоянно е сравнявана с Lady Gaga. Ейва прави многократни опити да пробие и тъкмо когато съумява, стартира международната пандемия. Тя, или нейните продуценти, се сещат за песента Around the world на ATC от 2000 година и вземат решение да създадат по-бърз и дискотечен кавър. Определено опитът си заслужава и My Head & My Heart на Ейва Макс реализира добър резултат.





Мнозина си спомнят немския диджей ATB, който през 99-а ни разруши с песента 9PM (Till I Come). Популярният китарен акомпанимент стана запазена марка на ATB. В началото на тази година той, дружно с по-младите си сътрудници Topic и A7S. Решават да възродят песента, като този път включват вокали, подвигат „ бийта “ и вършат по-модерно звученето. Спокойно можем да кажем, че тази „ предстоящо добра композиция “ все още е шлагерът на 21-ва година.





Отново забъркани са германци – twocolors. Това никому известно електронно дуо взема решение тотално да смени концепцията на шлагера от 96-а – Lovefool на Cardigans. Новата версия е по-динамична с доста дълбоки бийтове. В общи линии е непокътнато единствено заглавието и текста. Twocolors имат над 40 млн. гледния в Youtube, като техният кавър става номер едно в Източна Европа и Русия. Определено интерпретацията минава за доста добра.





Англичанката RAYE е измежду новата вълна млади реализатори, жадни за популярност. Тя прави няколко сполучливи плана с Давид Гета и Джакс Джонас. След като пандемията стопира концертната и активност, дружно с Rudimental вземат решение въпреки всичко да „ поддържат огъня “. Тяхното парче се споделя Regardless и е заимствано от Rapture на iiO. Текстът е напълно изменен, само че ритъмът и мелодията са същите като оригинала. Трябва да се означи, че песните на RAYE са много многопластови и имат забавно звучене, само че е мъчно да се дефинира дали спадат към диско или радио музиката. Певицата по този начин и не съумява да направи същински международен дискотечен шлагер.





Има две песни, които добиха противоречива известност. Става въпрос за кавърите на Rasputin и What`s Love Got to Do with It. Тези златни шлагери на диско легендите Boney M и Тина Търнър, бяха ремиксирани чисто " официално ". Разлика с оригиналите съвсем няма, добавени са единствено вяли бийтове и звученето е просто „ разлято “. Опитите в действителност са извънредно несполучливи и гледаемостта им го демонстрира.





Тенденцията за основаване на кавъри на известни песни, по-скоро има за цел „ отчитане на някаква активност “ от страна на изпълнителите. Все отново има някои доста положителни попадения, поради компликациите от международната пандемия. Нужно е да отбележим, че въпреки всичко има една доста сполучлива вълна от авторска музика, която не стопира да изненадва. Руската „ денс “ сцена непрекъснато доближава нови небеса. Пример за това са реализатори като Zivert, която образно сподели на света, че на изток също се прави качествена музика.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР