Световната икономика ще отбележи ръст от 2,8 %, сочат новите

...
Световната икономика ще отбележи ръст от 2,8 %, сочат новите
Коментари Харесай

`МВФ: Световната икономика ще отбележи ръст от 2,8 % тази година, прогнозата за България - надолу

Световната стопанска система ще означи растеж от 2,8 %, сочат новите прогнози на Международния валутен фонд. Прогнозата за стопанската система на България е внезапно влошена.

Икономиката на България ще нарасне с 1,4% тази година, откакто през 2022 година растежът ѝ бе 3,4 на 100. Това се показва в оповестената пролетна планирана на Международния валутен фонд. Инфлацията у нас ще се забави до 7,5 на 100 след растежа от 13 на 100 на усреднена хармонизирана база за 2022 г. 

Предишната оценка, дадена от МВФ за стопанската система на страната ни, е от октомври предходната година. Тогава от Фонда показаха, че чакат през актуалната година брутният вътрешен артикул на България да нарасне с 3 на 100, а упованията за инфлацията бяха тя да се намали до 5,2 на 100.

В международен мащаб – еврозоната и Съединените щати ще избегнат криза, само че растежите на стопанските системи им ще бъдат доста ниски, съгласно оценките на Фонда. За 20-те страни от еврозоната се чака растеж от 0,8 на 100, до момента в който американската стопанска система ще нарасне с 1,6%. Англия ще има спад от 0,3 на 100.
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР