Световната банка влоши икономическите си перспективи за България както за

...
Световната банка влоши икономическите си перспективи за България както за
Коментари Харесай

Световната банка окастри икономическата прогноза за България

Световната банка утежни икономическите си вероятности за България както за тази, по този начин и за идната година. В своя нов макроикономически отчет интернационалната институция предвижда доста по-нисък напредък през тази година по отношение на прогнозата от лятото. СБ намали и вероятностите за 2024 година, въпреки и минимално.
Институцията оряза с 2,6 процентни пункта упованията си за България за 2023 година - до едвам 1,7%. Все отново прогнозата остава много по-оптимистична от тази на застрахователя на търговски заеми Allianz Trade, анализаторите на който плануват под 1% разширение на българската стопанска система. Годината се чака да бъде предизвикателна, само че съгласно от ден на ден специалисти Европа може и да се размине с криза.
За идната 2024 година, през която Allianz Trade чака стагфлация за България, Световната банка вижда 3,3% стопански растеж, което е намаляване с 0,4 пункта по отношение на юнската прогноза. Ревизия на растежа на Брутният вътрешен продукт на България във възходяща посока е направена само за миналата 2022 година - с 0,5% до стопански растеж от 3,1% през белязаната от войната 2022 година
За съпоставяне, СБ чака доста по-слаб стопански напредък в най-новата страна членка на еврозоната Хърватия, която се чака тази година да запише стопански растеж от 0,8%, а следващата година - 3,3%. Очакванията за Румъния са най-оптимистични - надлежно 2,6% растеж тази и 4,2% растеж следващата година.
 >

 
 
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР