Световната банка прогнозира 3.8% реален растеж на българската икономика през

...
Световната банка прогнозира 3.8% реален растеж на българската икономика през
Коментари Харесай

Световната банка очаква 3.8% растеж на българската икономика през 2022 г.

Световната банка предвижда 3.8% действителен напредък на българската стопанска система през 2022 година и 3.6% през идната година. Перспективата на банката за българската стопанска система през 2022 година е усъвършенствана с 0.5% по отношение на прогнозите й от юли предходната година.

В отчета на СБ България е изтъкната и като една от дребното страни в Европа и Централна Азия, която към момента обезпечава фискална поддръжка против пандемията. Повечето страни са отдръпнали поддръжката с бюджетни средства към края на 2021 година, отбелязва интернационалният заемодател, който групира България с Казахстан, Северна Македония и Русия.

За района на Европа и Централна Азия прогнозата е за закъснение на растежа е до 3.0% през 2022 година и 2.9% през 2023 година.

В световен аспект Световната банка чака световният напредък да се забави до 2023 година, защото разпространяването на разновидностите на COVID-19 наред с инфлацията, дълга и неравенството ускоряват несигурността.

След мощно възобновяване през 2021 година световната стопанска система навлиза в ясно изразено закъснение на фона на нови закани от разновидностите на COVID-19 и повишаване на инфлацията, дълга и неравенството в приходите, което може да заплаши възобновяване на нововъзникващите и разрастващите се стопански системи, съгласно  на Световната банка за глобалните стопански вероятности, оповестен във вторник (11 януари). 

Очаква се световният напредък да се забави доста от 5.5% през 2021 година до 4.1% през 2022 година и 3.2% през 2023 година.

" Бързото разпространяване на разновидността на Omicron демонстрира, че пандемията евентуално ще продължи да нарушава икономическата интензивност в близко бъдеще...Междувременно възходящата инфлация – която удря изключително мощно работещите с ниски приходи – лимитира паричната политика. В международен мащаб и в развитите стопански системи инфлацията е с най-високи темпове от 2008 година В разрастващите се пазари и разрастващите се стопански системи тя е достигнала най-високия си ритъм от 2011 година Много нововъзникващи и разрастващи се стопански системи отдръпват политическата поддръжка, с цел да овладеят инфлационния напън – доста преди възобновяване да е реализирано ", споделя още Световната банка.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР