Световната банка потвърди, че Аджай Банга е избран за неин

...
Световната банка потвърди, че Аджай Банга е избран за неин
Коментари Харесай

Аджай Банга е новият президент на Световната банка

Световната банка удостовери, че Аджай Банга е определен за неин идващ президент. Той заема поста в основен миг за кредитора за икономическо развиване, който желае да се оправи по-ефективно с изменението на климата, съобщи Агенция Франс Прес.


" Управителният съвет чака с неспокойствие да работи с Банга в процеса на развиване на Групата на Световната банка ", написа банката в изказване, оповестено малко откакто управителният съвет гласоподава и поддържа избора на Банга за петгодишен мандат.

Той ще поеме ролята от Дейвид Малпас на 2 юни. Номиниран от някогашния президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп, Малпас бе подложен на офанзиви предходната година, откакто неведнъж отхвърли да отговори дали счита, че антропогенните излъчвания способстват за световното стопляне.

БГНЕС напомня, че през последните седмици бе необятно публикувано упованието, че той ще бъде сменен точно от подкрепяния от Съединени американски щати някогашен основен изпълнителен шеф на Mastercard Аджай Банга, който беше и единственото лице, номинирано за поста.

63-годишният Банга е роден в Индия и е натурализиран жител на Съединени американски щати.

През февруари президентът Джо Байдън разгласи кандидатурата му за правоприемник на Дейвид Малпас, който се отдръпва предварително от председателството, помрачено от въпроси, свързани с позицията му във връзка с климата.

Банга израства в разнообразни елементи на страната заради работата на татко му като офицер от армията, преди да стартира бизнес в индийския филиал на Nestle при започване на 80-те години на предишния век.

Той прави сполучлива бизнес кариера в Индия, а по-късно се мести в Съединените щати.


Банга управлява компанията за разплащания Mastercard в продължение на повече от десетилетие сред 2010 година и 2021 година, а също по този начин е бил член на управителните препоръки на Американския червен кръст, Kraft Foods и Dow Inc.

В изказване в поддръжка на кандидатурата му Байдън съобщи, че бизнес кариерата на Банга значи, че той е " неповторимо добре квалифициран да управлява Световната банка ".

Американският президент посочи " извънредно значимия опит на Банга в активизирането на публично-частни запаси за справяне с най-неотложните провокации на нашето време, в това число изменението на климата ".

По-рано Банга съобщи пред кореспонденти, че желае да види по-голямо финансиране от частния бранш, което да помогне за справяне с финансирането на световните проблеми.

" Няма задоволително пари без частния бранш ", сподели той.

След номинацията Банга беше на " обиколка за чуване " в 189-те страни членки на СБ, с цел да събере поддръжка за кандидатурата си. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР