Световната антидопингова агенция (WADA) обвини Украйна в нарушаване на антидопинговия

...
Световната антидопингова агенция (WADA) обвини Украйна в нарушаване на антидопинговия
Коментари Харесай

Световната антидопингова агенция откри сериозни нарушения в Украйна

Световната антидопингова организация (WADA) упрекна Украйна в нарушение на антидопинговия кодекс. Разследване на WADA сподели, че в продължение на съвсем десетилетие украинската организация е предупреждавала спортистите по кое време ще бъдат тествани за допинг, вместо инспекциите да са изненадващи.

Министърът на спорта в страната Вадим Гутцайт заяви, че поради нарушаването на разпоредбите шефът на организация Иван Курлишчук и заместникът му Ярослав Кручек към този момент са подали оставка.

" Министерството декларира, че заема ясна позиция в битката против допинга и няма да позволим на никого да нарушава антидопинговите правила ", гласи позицията.

Разследването на WADA, кръстено " Операция Херкулес ", откри доказателства, че от 2012 година насам украинската организация постоянно е предупреждавала спортистите по кое време ще бъдат тествани. Вместо тези инспекции да са изненадващи, от организацията са се свързвали със спортистите и са ги викали на тест в централата на идващия ден.

Освен това, проверяващите са разкрили, че най-малко шест теста, направени по време на надпревари, са записани като извънсъстезателни инспекции. Шестте проби са тествани още веднъж от WADA и са негативни.

Резултатите от " Операция Херкулес " ще бъдат дадени на комисията по сходство (CRC), която може да наложи санкции.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР