Светлин Стоянов е един от петимата депутати, които напуснаха групата

...
Светлин Стоянов е един от петимата депутати, които напуснаха групата
Коментари Харесай

Напуснал ИТН: Всички без Ива, Тошко и Балабанов са склонни да се махнат от Слави

Светлин Стоянов е един от петимата депутати, които напуснаха групата на " ".

Ето какво показа той в изявление за вестник " 24 часа ".

- Г-н Стоянов, вашите 5 гласа не доближиха на ръководещото болшинство, или по-скоро към този момент малцинство, и ръководителят на Народното събрание Никола Минчев бе свален. Това бе подготовка на вота на съмнение другата седмица. Такъв знак ли е?

- Да. Много неприятен знак, че има огромна възможност държавното управление да падне след седмица.

- От понеделник насам вие, отделилите се от Има Такъв Народ, казвате, че има и други някогашни ваши сътрудници, които са подготвени и ще изоставен Слави. Защо не ги видяхме при гласуването в този момент?

- Ако в този момент се бяха разкрили, до седмица ще ги смачкат.

- И смятате, че ще “изплуват на ярко ” за вота на съмнение, по този начин ли?

- Смятам, че за вота на съмнение ще има разсъдък в тези депутати. Силно и откровено се надявам.

- В дебатите по оставката на Никола Минчев вашият сътрудник Иво Атанасов разгласи, че Тошко Йорданов се пробва да си върне “предателите ”. Така ли е?

- С мен не са разговаряли. Разговаряли са с Иво Атанасов, както сподели той.

- А в случай че ви потърсят - имате ли път обратно, бихте ли се върнал при тях?

- Ще си отрежа и двете ръце, само че с ГЕРБ и Движение за права и свободи аз няма да гласоподавам.

- Какъв беше главният ви претекст да напуснете Има Такъв Народ? Купи ли ви министър председателят с нещо, по какъв начин ви убеди?

- Познавал съм не един министър-председател през моя живот, охранявал съм някои от тях. С сегашния министър председател Кирил Петков също съм се виждал, само че единствено в пленарната зала на Народното събрание.

- А по време на срещата в жилището на Радостин Василев?

- Не съм бил там. Не съм се виждал с Петков, не са ме и търсили от “Продължаваме смяната ” - нито по телефон, нито по коридорите, с цел да ме накарат да изляза от “Има подобен народ ”. Решението си го взех безусловно самичък, стимулирал съм го и имам вяра, че съм направил верния избор.

- След като не сте били на онази среща в жилището на Василев, по какъв начин разбрахте, че и други ваши сътрудници ще напущат?

- Депутатите на Има Такъв Народ имат своя група в Телеграм. И в неделя в нея се обсъждаше час за среща със Слави Трифонов в “Левски Г ” в понеделник, сред 19 и 20 ч. Вече беше минало изявлението му в “Дарик ” и всички го бяхме слушали. И когато Тошко или Виктория ни попитаха кой ще идва на среща със Слави, Иво Атанасов пусна един доста дълъг пост, с който сподели, че напуща и не желае да има нищо общо. Прочетох го и се зарадвах. Аз към този момент бях взел своето решение незабавно след изявлението, откакто Слави сподели, че познава Орлин Алексиев от 20 година, че са другари, само че не знае с какво се занимава. Което за мен не може да е правилно.

- Защо?

- Аз имам другари и знам всеки с какво се занимава. Няма по какъв начин!

Следващият пост след Иво беше на Георги Георгиев. Аз бях третият и написах единствено: Не съм другар на Орлин Алексиев. След мен написа пост и Радулов, който усили листата и броя на хората, с които не е другар. А Радостин е в тази група и е чел всичко. И се чухме.

- Но напуснахте в последна сметка единствено петима от парламентарната група и по този начин отцепването ви действително няма резултат, както видяхме от гласуването за оставката на Никола Минчев. Не помагате изключително на “Продължаваме смяната ” и на ръководството.

- Не търсим резултат. Ако има - има, в случай че не - няма. За мен по-важното е, че моята съвест е чиста - с ГЕРБ и Движение за права и свободи не желая и няма да гласоподавам. А видяхте по какъв начин се гласоподава и за Северна Македония в сряда, и за оставката на Минчев в четвъртък. И от през днешния ден нататък ще е по този начин. Да забележим докога.

- Какви са сюжетите съгласно вас оттук насетне?

- Такива, каквито са написани по конституция. Първият мандат ще се даде на “Продължаваме смяната ”, само че е ясно, че ново държавно управление няма да мине при сегашните събитие. Но при втория - на ГЕРБ, към този момент имат опция, в случай че се схванат с Движение за права и свободи, “Има подобен народ ” и “Възраждане ”, да създадат експертно държавно управление.

- Кабинет вид “Беров ”?

- Да, нещо такова. Не знам какъв брой е реалистично, само че предвид на ориста на “Има подобен народ ”, тъй като те са най-губещи при избори в този момент, ще са на ръба на 4-те % и даже отвън чертата, не мога да предсказвам сигурно. Затова те ще заложат на сигурното, с цел да имат още веднъж министерства и по този начин да изкарат колкото се може по-дълго.

- Това експертно държавно управление тъкмо с мандата на ГЕРБ ли си го представяте, или пък третият мандат да отиде в “Има подобен народ ”? Отношенията на Слави с президента са положителни, той го поддържа за втория мандат...

- Не се знае дали ще има “Има подобен народ ”. Може президентът да реши да даде третия мандат на монолитна група, не на разрушена.

- Те не престават да са относително огромна група - имат 20 души.

- Сега. Не се знае след седмица-две какво ще е ситуацията.

- Ето, отново прогнозирате, че ще изоставен още хора. Колко очаквате в действителност да го създадат?

- Поне още 5-има са подготвени. Аз съм сигурен, че всички са подготвени - без Тошко, Балабанов и Ива, в краен случай. Но другите са склонни.

- Ваши сътрудници от отцепниците споделиха за съвещания на парламентарната група на Има Такъв Народ, на които са били обиждани. Разкажете ни.

- Лично аз не присъствах на тази група, на която Тошко е споделил, че на който не му харесва, да си хваща... когато е обидил групата. Но ми описаха. Големите подозрения започнаха да ме налазват точно на едно предходно съвещание на парламентарната ни група. Всички регионални координатори на партията, какъвто съм аз за Русе, трябваше да подготвим кандидатури със съответните CV-та за районни шефове на ВиК, АПИ, ДНСК, ТОЛ-БГ. Аз споделям какво съм направил персонално - моят принцип е, че когато се кандидатства за нещо, постоянно давам 2 или 3 кандидатури, с цел да може да има избор и конкурс, въпреки и вътрешен, и съответните министри да си изберат най-хубавата от тях. Оказа се, че от към 15 CV-та, които аз дадох на специалисти и членове на Има Такъв Народ в Русе, нито едно име не беше утвърдено. На едно от съвещанията на групата участва Гроздан Караджов и ние го питаме какво става, за какво няма назначения. Той ни сподели: “Вижте, вашите CV-та, които сте ми изпратили, не стават - хората са или неопитни, или незадоволително квалифицирани, или прекомерно възрастни, или прекомерно млади. А сегашните шефове на ВиК са неповторими експерти, изключително в Северна България, страхотни, национално благосъстояние ”.

- Какво значи това? Че желае да ги резервира ли?

- Да, това би трябвало да значи - че желае да резервира сегашните хора.

- Които са на кого?

- На ГЕРБ би трябвало да са. Те са от 10-12 години и не са сменяни по време на служебните държавни управления. На същото съвещание Виктория стои до него и Гроздан се обръща към нея: “Използвам случая, Вики, да ти кажа, че и твоят човек, който ти ми даде от София - област, и той не става ”. А тя му дава отговор: “Гроздане, той не е мой човек, тази кандидатура ми я дадоха структурите на партията, те го излъчиха. Прочетох биографията му - има 20 година стаж във ВиК. Ако той не става, кой? ”. Гроздан се сконфузи, тъй като говореше на ангро. И какво се оказва - и 60 години стаж във ВиК, и 60 дипломи на инженер да имаш, няма по какъв начин да смениш хората от ГЕРБ.

- Това е съществено обвиняване към Гроздан Караджов.

- Проверете по какъв начин стоят нещата в Русе, Враца, Видин, Търново, Плевен.

- Искате да кажете, че Слави играе с ГЕРБ, по този начин ли?

- Какво мога да си помисля аз от сряда насам?!

- Не приказваме единствено за гласуването в Народното събрание, имате ли и други доказателства?

- Знаете ли какво излезе в групата 7/8 във фейсбук - “ПП направиха и невъзможното - накараха Има Такъв Народ да гласоподава с ГЕРБ и Движение за права и свободи ”. Това е оправданието за гласуването на Има Такъв Народ със статуквото.

- А какво би трябвало да е то съгласно вас?

- Руди (Радостин Василев) сподели: Слави Трифонов е предприемач, не е политик.

- Много съществени обвинявания си разменяте в последните дни с някогашните ви сътрудници - изменничество, мафия...

- Съгласен съм да мина на детектор на лъжата. Минавал съм на полиграф.

- И за 47-ото Народно събрание ли трябваше да минавате на полиграф?

- Не. За 45-ото и 46-ото Народно събрание попълвахме декларация, че в случай че преминем към друга група или станем самостоятелни, би трябвало да се откажем от Народното събрание.

- И в този момент не могат да ви накарат да излезете?

- Аз не съм попълвал такава декларация.

- Познавате ли се персонално със Слави Трифонов?

- Не.

- Доколкото знам, вие сте един от първите хора в Има Такъв Народ при основаването на партията?

- Да. Ние в Русе бяхме подготвени още 2019 година и имахме претендент за кмет и листа от към 30 общински съветници. Бяхме подготвени още тогава да отидем на избори от името на партията. Но ни бяха предизвестили, че в случай че в София нямаме претендент, няма да участваме и по места.

- И за толкоз години не се познавате персонално със Слави?

- Не се познаваме.

- А виждали ли сте го онлайн?

- Да, 3 пъти. Първо на кастинга за политици. След това, когато завоювах кастинга, имах персонален диалог с него. И третия път в 7/8 - когато в 46-ото Народно събрание стана абсурдът с Татяна Дончева, той ни събра да ни каже да не се цепим, да си приказваме, че сме лоялни. Но му нямам телефона. Вижте, за мен това не е проблем, в случай че работата върви. Той е човек предприемач, реклами, телевизия, концерти, с това се занимава. Ако не е удовлетворен от мен, той ще откри метод да ми се обади. Аз среща с него не съм желал. Когато желаех нещо, се обръщах към Балабанов или Тошко.

- Как научихте, че Има Такъв Народ си изтегля министрите?

- Радостин Василев пристигна в залата и сподели: “Пичове, Слави сподели да си групирам партакешите. ”

- По-късно ли пристигна изказването на Слави?

- Ние не знаехме, че има такова изказване. Не бяхме предизвестени, че ще има, започнахме да търсим. Той не ни предизвестява и не е задължен да го прави. Излиза ни като вест в обществените мрежи.

- Научихте от обществените мрежи?

- Да. Ние нямаме чат с него. С него не сме си говорили персонално, с изключение на на кастинга и след него.

- Ако държавното управление падне идната седмица, може би ще имате време вероятно единствено за приемането на актуализацията на бюджета...

- Да, ние ще го подкрепим.

- Какво ще стане обаче с всички останали предизборни обещания? Какво се случва с КПКОНПИ да вземем за пример?

- Да забележим, ще решаваме всичко в придвижване.

- Вие ще подкрепите ли предложенията на Политическа партия и номинацията на Бойко Рашков?

- Нашата поддръжка не е непременно. За това би трябвало да се организира малко по-широк спор. Не сме коментирали кандидатурата на Бойко Рашков.

- И може да не го подкрепите, по този начин ли?

- Зависи от причините, които ще изложат. Аз до момента не съм взел участие в съвещания за кандидатури. Но желая да участваме в подобен спор и ще се съобразим кое е най-хубаво за страната.

- Но вие сте единствено петима и не можете да сте пълноправни съдружни сътрудници?

- Не желаеме да сме сътрудници. Но все още нямаме решение, не сме обсъждали Бойко Рашков дори и ние петимата.

- Ще подкрепите ли връщането на хартиената бюлетина?

- Твърдо срещу сме. Машинното гласоподаване е едно от хубавите неща, които приехме в 45-ото Народно събрание.

- Имаше ли вид това държавно управление да остане, само че без Кирил Петков отпред? И тогава Има Такъв Народ да не напуща?

- Не. Тук въпросът не е дали Кирил Петков, или Асен Василев ще е отпред, или Искрен Митев.

- Тоест, Има Такъв Народ щяха да изоставен при всички положения обединението?

- Разбира се. Това не е въпрос какъв да е отпред, не е поставяно като изискване.

- Северна Македония ли е повода?

- За Северна Македония още преди доста време ние обявихме, че твърдо сме срещу рухването на ветото. Но все още тази причина е облечена в други и не е това повода за изтеглянето на министрите.

- Ако Политическа партия и Кирил Петков вкарат въпреки всичко отпадането на ветото в пленарната зала, вие персонално по какъв начин ще гласувате?

- Против.

ВИЗИТКА:

Роден на 8 май 1969 година в Попово

Икономист по специалност, приключил е УНСС. Има 6-годишен опит и в банковата сфера и корпоративния бизнес

Над 23 година е работил в областта на защитата и сигурността. Между 1996 и 2004 година е офицер от НСО, чин капитан. Бил е в екипите, охраняващи министър председатели и парламентарни шефове

След това минава в частния бизнес. Отговарял е за защитата на посолствата на Франция и Саудитска Арабия

Депутат от Има Такъв Народ в 45-ото и 46-ото Народно събрание

Беше регионален координатор на Има Такъв Народ в Русе

Един от петимата депутати, които напуснаха групата на Има Такъв Народ в понеделник
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР