Светлана Папукчиева е ръководител на екипа на консорциум Комуникации за

...
Светлана Папукчиева е ръководител на екипа на консорциум Комуникации за
Коментари Харесай

Папукчиева: Важно е да бъде намерен балансът между природата и хората чрез мерките за НРПД

Светлана Папукчиева е началник на екипа на консорциум " Комуникации за Натура 2000 ".

- Каква е ролята и присъединяване на заинтригуваните страни в процеса на създаване на проекти за ръководство на Натура 2000?

- Мрежата Натура 2000 обгръща към 35% от територията на България. В нея са ситуирани доста обитаеми места, доста хора, които имат личен бизнес, обработват земята, провеждат туристически атракции... От тази позиция процесът на създаването на проектите за ръководство и тези ползи би трябвало да бъдат по някакъв метод регистрирани. Това е категорично напътствие на Европейска комисия, което е оповестено в редица управления и в Плана за природата и хората, който бе оповестен преди към две години, с цел да обърне внимание на държавите-членки и техните администрации, че при планирането на Натура 2000 наложително би трябвало да отчитаме локалните особености, културните условия локалното и социално-икономическо развиване. Всички тези хора, които извършват социално-икономически действия съставляват детайл от заинтригуваните страни. Такъв консенсус може да бъде реализиран само, в случай че тези хора интензивно вземат участие в процеса по създаването на проектите за ръководство. В тази връзка методът за ръководство, който в този момент следва да бъде въведен посредством измененията в Закона за биологично многообразие дефинират такива структури на районно и национално равнище, които включват представители на заинтригуваните страни. Търси се салдото, тъй като от една страна ние би трябвало да запазим нашето биоразнообразие, нашето естествено завещание, само че въпреки това постоянно би трябвало да знаем, че устойчивото развиване допуска и разцвет на популацията и хората, т.е. те също би трябвало да имат своето прехранване, да изхранват своите деца. Трябва да вземат участие в процеса и да поемат съответни задължения, против което могат да бъдат възмездени, т.е. да се компенсират по-големи разноски, направени от подобен вид оператори.

- Какви са главните моменти в правенето на проекти за ръководство на Натура 2000?

- Планът за ръководство като интервал на неговото деяние се понижава. Досегашната законодателна рамка е 10 години, в този момент следва да бъде променено на 6 години. Това съкращаване на интервала на деяние на проекта съответствува с интервала на докладване по двете природозащитни наставления, и въпреки това е доста близко като интервал до финансовата рамка на Европейски Съюз. Това значи, че ние в случай че сме създали положителни проекти с качествени ограничения, тогава тези ограничения ще бъдат изпълнени през този 6-годишен интервал. Ефектът или въздействието от това осъществяване да бъде регистрирано с докладването по двете природозащитни наставления и надлежно за новата финансова рамка да бъдат направени корекции, които да доведат до по-нататъшния развой по възстановяване на положението. Това е единият значим миг. Вторият значим миг е, че се пристъпва към една по-голяма детайлизация на ограниченията, т.е. ограниченията, които ще бъдат планувани в проектите за ръководство, би трябвало да са обвързани със характерните цели, които би трябвало да бъдат реализирани за типовете и естествените местообитания от една страна, и въпреки това да бъдат добре позиционирани, както като географско позициониране, по този начин и като времево позициониране на осъществяването. Това е втората сериозна разлика, което има като процедура сега. И третата разлика е доста ясната роля на заинтригуваните страни, която се регламентира и тяхното присъединяване в процеса.

- Каква е връзката сред ограниченията на НРПД и проекти за ръководство на Натура 2000?

- Мерките се дефинират, с цел да бъдат реализирани задачите. Тези ограничения по-късно би трябвало да бъдат включени в предпочитаната рамка за деяние, с цел да бъде заделен финансов запас за тяхното осъществяване. В този програмен интервал, в който се намираме сега, проектите още не са подготвени и затова предпочитаната рамка е направена на национално равнище, само че идната предпочитана рамка ще следва тъкмо пакета от ограничения, които са заложени в проектите за ръководство. От тази позиция връзката е доста ясна и това е финансирането. Ако мярката е включена в предпочитаната рамка, ще може да бъде финансирана от европейските фондове. Ако не е включена, единствената опция остава националният бюджет, а той е лимитиран. Средства ще има, само че съгласно мен тук предизвикването не е в недостига на средства, а в това да успеем да ги управляваме по един верен метод, тъй че ограниченията да бъдат изпълнени, а резултатите – реализирани. Бенефициентите по съответната рамка ще бъдат осведомени първо посредством тази акция, която върви сега и която ще се организира в още 28 регионални града. Освен това всяка стратегия за финансиране организира осведомителни дни. Активна роля играят и осведомителните центрове на Министерски съвет, които също са осведомени за този развой и самата рамка, тъй че разгадавам от една страна всички по веригата да си свършат добре работата, с цел да има задоволително информация, само че въпреки това се изисква и известна самодейност от страна на съответните хора и организации да търсят информация и да са стимулирани да желаят да вземат участие.

Проект BG16M1OP002-3.006-0001-C04 “Знания за Натура 2000 “ се извършва с финансовата поддръжка на Оперативна програма „ Околна среда 2014-2020 година “. Бенефициент по него е Дирекция „ Национална работа за отбрана на природата “ в Министерство на околната среда и водите.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР