Светият синод на Българската православна църква реши да отговори положително

...
Светият синод на Българската православна църква реши да отговори положително
Коментари Харесай

Синодът реши: Българската църква става майка на...

Светият синод на Българската православна черква реши да отговори позитивно на настояването на Македонската православна черква да стане нейна Църква-Майка. БПЦ стартира и договаряния с другите православни църкви за признаването на Македонската.

Светият синод на Македонската православна черква изпрати писмото си на 9 ноември. В него имаше апел Българската православна черква да възвърне евхаристийното единение и известие, че МПЦ признава БПЦ като майка-църква.

" Свети деятел Павел учи за Църквата, че е тяло Христово, като споделя: " И по кое време страда един член (от тялото Христово), страдат с него всички членове; по кое време се слави един член, радват се с него всички членове ", се споделя в отговора на Българската православна черква.

След днешното си съвещание Синодът разгласи, че в случай, че МПЦ признава БПЦ – БП за своя Майка - Църква, Българската черква със схващане за своя заветен дълг поема уговорката да окаже цялостно подпомагане. Това значи да " ходатайства и се застъпва пред Поместните православни църкви, предприемайки всичко належащо за установяването на канонически статут на МПЦ ".

Синодът дефинира и Синодална архиерейска комисия за договаряния с МПЦ и останалите Поместни православни църкви за установяването на канонически статут на МПЦ. В нея влизат Старозагорски митрополит Киприан – Председател, и членове: Ловчански митрополит Гавриил, Пловдивски митрополит Николай, Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, Неврокопски митрополит Серафим, Русенски митрополит Наум и Врачански митрополит Григорий.

тагове Синод българска черква македонска църква
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР