Светите Никандър и Ермей били просветени със светлината на Христовото

...
Светите Никандър и Ермей били просветени със светлината на Христовото
Коментари Харесай

Свети свещеномъченици Никандър

Светите Никандър и Ермей били просветени със светлината на Христовото обучение и сложени за свещенослужители от светия деятел Тит.
Те обърнали доста елини от езическото подвеждане към Христа. За това били хванати и доведени на разпит при комита Ливаний. Когато той след дълги усилия да ги отвърне от Христа не могъл да реализира нищо, заповядал да ги завържат за буйни коне и да ги гонят, с цел да влачат Христовите раби. Влачени дълго време, те обагрили земята с кръвта си. Телата им, удряйки се в камъни и пънове по земята, се покривали с рани и по човешкия закон те трябвало да умрат, в случай че Сам Господ не ги укрепявал по време на мъченията.
След това едвам живи ги хвърлили в тюрма и ги мъчели с апетит и жажда; само че Господ ги хранел с небесен самун и изцелявал раните им. След известно време те още веднъж били доведени на разпит и когато отказали да се подчинят на мъчителя, били окачени на дърво, стъргани с желязо и изгаряни със свещи. После били хвърлени в нажежена пещ, само че останали невредими, тъй като Ангел Господен слязъл при тях, охладил пещта и ги запазил невредими от огъня.
Накрая мъчителят заповядал да забият стоманени гвоздеи в главата, сърцето и корема им, след което изкопали яма за тях и още дишащи ги хвърлили в нея и я засипали с пръст. Приели такава жестока и тежка гибел, светите Никандър и Ермей достигнали безконечния щастлив живот с Господа, на Когото популярност во веки. Амин.
© Жития на светиите, преведени на български език от църковно-славянския текст на Чети-минеите ( " Четьи-Минеи " ) на св. Димитрий Ростовски.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР