Светила в световната ортопедия пристигат в София на 30-31 март.

...
Светила в световната ортопедия пристигат в София на 30-31 март.
Коментари Харесай

Светила в ортопедията пристигат в София по покана на ИСУЛ

Светила в международната ортопедия идват в София на 30-31 март. Тогава в столицата стартира най-значимото ортопедично събитие напролет - AO Recon  - Complex Total Hip and Knee Arthroplasty Cours.

Организатор от българска страна е началникът на Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “ проф. доктор Пламен Кинов, който е поканил свои сътрудници от цялата страна да се включат. Става въпрос за курс за ставно протезиране, част от програмата от събития на интернационално приетата Фондация АО, основана да образова ортопеди от целия свят в актуалните техники за лекуване на фрактури.

Трима от най-големите имена в тази област ще се включат в демонстрациите за българските си сътрудници.

Председател на курса от интернационална страна е световноизвестният ортопед проф. Бас Маср от Ванкувър Канада, основател на класификацията за диагностика и лекуване на бедрените перипротезни фрактури (счупвания към протезата). Сред участниците са също проф. Франческо Бенацо – професор в университета в Павиа, Италия, началник на Катедрата по ортопедия, и доктор Джордж Махерас/George Macheras, дълготраен началник на Департамента по ортопедия и травматология на най-голямата болница по незабавна медицина в Гърция, KAT, Атина.

Ортопедите с опит и ползи в протезирането от България ще бъдат осведомени с най-новите трендове в оперативното лекуване на комплексните и ревизионни случаи на тазобедрено и колянно ендопротезиране. Основен акцент на събитието е практическата част, където ще се преглеждат разнообразни техники за ендопротезиране. Участниците ще имат опция да зададат своите въпроси и да разясняват с известните лектори свои случаи от практиката.

Проф. Бас Масри е международно прочут ортопед в региона на ставното протезиране на низък крак, основател на най-използваната подредба за перипротезни фрактури на фемура - Vancouver Classification for Femoral Periprosthetic Fractures. С голям брой изявления и разработки в региона на ставното протезиране на низък крак (300 научни презентации, 240 изявления, два патента и 60 глави в монографии). Бил е завеждащ на Катедрата по ортопедия в Университета на Ванкувар, Канада (Head of the Department of Orthopedics at the University of British Columbia and VGH and UBC Hospitals), от април 2007 до края на 2020 год. Председател на Научния комитет на АО Рекон, най-голямата международна научна организация по нововъведения и развиване на ставното протезиране.

Проф. Франческо Бенацо е професор в университета в Павиа, Италия, началник на Катедрата по ортопедия. Бивш президент на EFOST (European Federation of the National Sports Traumatology Societies), деен участник в редица научни ортопедични сдружения и особено в региона на колянното протезиране. Пионер в роботиката на колянна става, с голям брой изявления по казуса, нововъведения и разработки. Лидер в региона на колянното протезиране и инструктор в голям брой курсове по протезиране. Проф. Бенацо е другар на българската ортопедия и почетен член на БОТА – Българската ортопедична и травматологична асоциация, с голям брой гостувания на научни конгреси в страната ни, където споделя своя опит с сътрудниците си.

Д-р Джордж Махерас е дълготраен началник на Департамента по ортопедия и травматология на най-голямата болница по незабавна медицина в Гърция, KAT, Атина. С принос в развиване на ставното протезиране – особено въвеждане и рационализиране на мини достъпите за тазобедрено протезиране. Член на АО Рекон с присъединяване в голям брой семинари и събития. Д-р Махерас също е огромен другар на българската ортопедия и БОТА, с голям брой гостувания на научни конгреси в страната ни. Лидер в региона на тазобедреното протезиране и инструктор в голям брой курсове по протезиране.

Световноизвестната АО Фондация е основана през 1958 година в Швейцария с задачата да образова ортопедите в модерни техники за хирургично лекуване на фрактурите. Понастоящем с над 200 000 членове, АО Фондация e най-голямата професионална организация в света. АО Рекон е най-новият й отдел, предан на обучение в региона на ставното протезиране
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР