Свети Фанурий и иконата му са почитани от векове на

...
Свети Фанурий и иконата му са почитани от векове на
Коментари Харесай

Чудеса пред иконата на свети Фанурий

Свети Фанурий и иконата му са почитани от епохи на гръцкия остров Родос. След като крадци ограбили преди доста години църквата, в която измежду другите икони била и тази на свети Фанурий, те оставили единствено нея, тъй като сметнали, че не е скъпа.

Но в действителност иконата е доста антична и върху нея са изобразени подиуми от мъченията, на които свети Фанурий е бил подложен в античния Рим.

Той бил малтретиран по извънредно нечовечен метод – постепенно му одирали кожата и му раздробявали костите на всички крака. Накрая бил изгорял на клада. На иконата той е изобразен с воински доспехи и с кръст в ръката, а под това изображение се намират дванадесет дребни изображения на мъченията му.

 Чудеса пред иконата на свети Фанурий

От дребната църквичка с иконата турците създали джамия, само че някои от фреските са се запазили все пак. През шестнадесети век иконата му била открита и христианите разбрали за чудесата, които той правел, защото получил подарък свише.

Чудесата пред иконата на свети Фанурий нямат брой. Всички, които потърсят помощта му, постоянно получават това, за което са се молили, стига тяхното предпочитание да не опонира на Божията воля.

Когато остров Крит се е намирал под властта на венецианските католици, православните свещеници нямали право да правят там богослуженията си.

 кръст

Трима свещеници се съгласили да станат католици, с цел да могат да правят богослуженията си, само че откакто приели католицизма, били отвлечени от разбойници и продадени като плебеи на остров Родос.

Тримата работели в другите краища на острова, само че един ден всички те били позволени до иконата на свети Фанурий, с цел да го помолят да ги освободи от робския им метод на живот.

Светецът се явил на притежателите на робите-свещеници и им заповядал да ги освободят, само че те създали противоположното – били ги и ги вързали с вериги.

На сутринта робовладелците и всички членове на фамилиите им се събудили слепи и краката им били парализирани.

През нощта свети Фанурий се явил на слепите робовладелци и още веднъж им заповядал да освободят свещениците. След като те били освободени, всички членове на фамилиите прогледнали и проходили още веднъж.

Много постоянно хора, които търсят нещо скъпо и изгубено, или пък имат проблеми със здравето, се обръщат към свети Фанурий за помощ.

В чест на свети Фанурий гърците подготвят специфичен самун – фанурипита. Паметта на светеца се празнува на 27 август в цяла Гърция и тогава се подготвя фанурипитата, която е дребна, и съдържа канела и зехтин.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР