Свети Амфилохий бил родом от област Кападокия в Мала Азия

...
Свети Амфилохий бил родом от област Кападокия в Мала Азия
Коментари Харесай

Честваме паметта на свети Амфилохий Иконийски и на свети Александър Невски

Свети Амфилохий бил родом от област Кападокия в Мала Азия и живял през IV век. Бил съвременник и другар на свети Василий Велики и на Григорий Богослов. Получил чудесно обучение в Антиохия и работил като юрист. Заедно с това изучил богословието и ефективно взел участие в живота на Църквата. Затова и свети Василий и свети Григорий го убеждавали да стане свещеник, само че той от примирение отказвал. Склонил едвам след преждевременната кончина на свети Василий, който оставил огромна празнота измежду себе си.

Амфилохий бил ръкоположен за новата епископия на град Икония (днес Коня в Южна Турция) и се посочил деятелен и ловък началник на епархията си. Взел присъединяване на Втория космополитен събор и доста съдействал за премахване на ересите на онази ера. Починал в мир в 395 година, като оставил след себе си редица богословски съчинения.

Свети Александър живял през ХІІІ век и бил княз на Новгородската област в Русия. По това време съветските князе били васали на монголската Златна орда, само че земите им се употребили с известна автономия. Княз Александър водил сполучливи войни против шведите и против рицарите от тевтонския медал. Победата му над шведската армия на брега на река Нева му спечелила прозвището Невски.

По-късно Александър бил одобрен от татарския хан за популярен княз Владимирски, Киевски и Новгородски. Така той станал единствен бранител на православния народ пред татарите, като князът работил с мъдрост и самообладание. Управлявал 10 години и за това време направил доста положителни каузи за вярата, Църквата и народа. Свети Александър Невски умрял на 14 ноември 1263 година и бил заровен в манастир край град Владимир. На гроба му ставали голям брой чудеса. Затова през XVIII век мощите му били пренесени в Петербург и по този начин бил открит вторият му празник на 30 август.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР