Светът загуби най-щедрия милиардер в света. Той искаше да раздаде

...
Светът загуби най-щедрия милиардер в света. Той искаше да раздаде
Коментари Харесай

Отиде си милиардер, живял в квартира под наем и правил благотворителност до края

Светът загуби най-щедрия милиардер в света. Той искаше да раздаде всичките си пари за щедрост приживе.

Чък Фийни, предприемачът милиардер, който мечтаеше да даде цялото си положение на нуждаещи се, умря на 92-годишна възраст в жилището си чартърен в Сан Франциско.

Смъртта му беше оповестена в понеделник от Atlantic Philanthropies, фондацията, която той започва през 1982 година, съобщи " ".

Фондацията беше закрита през 2020 година, когато всичките ѝ средства бяха дарени.

Фийни беше ученик на университета " Корнел ". Той натрупа благосъстоянието си, когато се включи в основаването на Duty Free Shoppers, верига магазини на летищата по света, дружно със своя другар от колежа, Робърт Милър.

Милиардерът продаде компанията на LVMH през 1996 година Когато се пенсионира, Фийни възприе метода на живот „ Да даваш, до момента в който живееш “, посвещавайки се на каузи, които имат принос към дела, в които вярваше.

„ Много по-забавно е да даваш, до момента в който си жив, в сравнение с да даваш, когато си мъртъв “, сподели той в биографията „ Милиардерът, който не беше “.

За малко под 30 години битие Atlantic Philanthropies подари 8 милиарда $ за разнообразни дела по света.

В Ирландия, откъдето произлизат предците на Фийни, той подари на университети и лечебни заведения, във Виетнам похарчи пари за инфраструктура, даде на правозащитни групи в Израел и Йордания, като в същото време заплати за проучвания на заболявания, в това число рак, на всеки континент.

Според профила му в уеб страницата на фондацията, Фийни е обитавал дребен апартамент чартърен в Сан Франциско през последните години от живота с. Не е имал кола или каквото и да е имущество. Forbes разказва жилището му като сходен на стая в общежитието на колежа.

По време на филантропската си кариера той се стреми да остане неизвестен и по този метод на получателите се плащало най-вече в касови чекове. Неговата фондация е записана на Бермудските острови и затова не е трябвало да разкрива сумите за дарения съгласно данъчните условия на Съединени американски щати.

През 1984 година той трансферира своите 35 % дялове в Duty Free Shoppers на Atlantic Philanthropies. През 1997 година продава позицията си в LVMH.

Бившият милиардер се дами два пъти в живота си, първо за французойката Даниел Морали-Данинос, от която има пет деца, а по-късно и за дългогодишната си асистентка Хелга Флаиз.

Освен брачната половинка и децата си, той има 16 внуци.

Фийни е роден в оскъдно ирландско-американско семейство от работническата класа в северната част на Ню Джърси по време на Голямата меланхолия. Родителите му едвам са изплащали ипотечния си заем от 32 $ на месец.

След като прекарва известно време във военновъздушните сили, ситуирани в Япония, Фийни става първият член на фамилията, който отива в лицей,.Приет е в “Корнел ”, където учи хотелиерски мениджмънт.

След дипломирането си той се реалокира в Барселона, където му хрумва концепцията да продава артикули, изключително алкохол, цигари и парфюми, на американците, които се връщат вкъщи. И това е началото. Така до 60-те години на 20 век, когато стартира да натрупа положение.

Големите пари идват от Duty Free Shoppers, Фийни интелигентно влага в Силиконовата котловина и в един миг има домове в Ню Йорк, Лондон, Париж, Аспен, Хаваите и по Френската Ривиера. В избран миг той е 24-ият най-богат човек в Америка, съгласно Forbes.

Почит към Фийни изричат на уеб страницата на „ Корнел “, като го назовават „ третия създател “ университета, с помощта на множеството финансови вноски, които е направил през годините. Те са на обща стойност 1 милиард $.

От 2011 година милиардерът е член на Giving Pledge на Бил и Мелинда Гейтс, група от милиардери, които дават обещание да раздадат по-голямата част от благосъстоянието си преди гибелта си.

„ Не мога да си помисля за по-възнаграждаващо и уместно потребление на благосъстоянието от това да даваш, до момента в който си жив – персонално да се посветиш на значими старания за възстановяване на човешкото положение “, споделя Фийни тогава.

Говорейки пред Forbes през 2012 година, Бил Гейтс назова Фийни „ незабравим модел за подражателство “ и „ най-хубавият образец за предоставяне, до момента в който живееш “.

Друг милиардер човеколюбец, Уорън Бъфет, назовава Фийни собствен „ воин “ и прибавя: „ той би трябвало да бъде воин на всички “.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР