Светът вероятно е имал най-топлия си февруари в историята, с

...
Светът вероятно е имал най-топлия си февруари в историята, с
Коментари Харесай

Този февруари е напът да стане най-топлият в историята

Светът евентуално е имал най-топлия си февруари в историята, с пролетни условия, които накараха цветята да цъфтят рано от Япония до Мексико, оставиха ски пистите без сняг в Европа и покачиха температурите до 38 градуса Целзий в Тексас, съобщи Ройтерс, на която се базира Българска телеграфна агенция. 

Въпреки че данните не са дефинитивно обработени, трима учени споделиха пред Ройтерс, че февруари е напът да означи най-високата междинна световна температура, записана в миналото за този месец, с помощта на изменението на климата и стоплянето в източната част на Тихия океан, известно като Ел Ниньо.

Ако данните бъдат доказани, това ще бъде деветият следващ месечен температурен връх, който ще бъде строшен, съгласно специалисти от Съединени американски щати.

Пресслужбата на американското Национално ръководство по проучване на океаните и атмосферата (NOAA) заяви, че окончателните данни за февруари ще бъдат оповестени към 14 март.

В Северното полукълбо рекордните температури значат, че " пролетта настава по-рано ", сподели предходната седмица Карин Глийсън от NOAA.

" Вчера бях в източната част на Северна Каролина и видях няколко цъфтящи дървета и си помислих - февруари е. Това просто наподобява в действителност необичайно ", показа тя. 

Хората в Токио снимаха розовите цветове на сакурата, които разцъфнаха към месец по-рано от нормалното, а дърветата джакаранда, които нормално цъфтят в края на март, извършиха Мексико с лилави пъпки още през януари. 

Тъй като снегът се стопи в Европа този месец, ски пистите в Босна и Италия се трансфораха в тиня и се наложи да спрат работа, до момента в който френски курорт преименува пистите си като дестинация за пешеходен туризъм и колоездене.

В Съединени американски щати тази седмица температурите бяха с 22 градуса Целзий по-високи от нормалните, като в град Килийн, Тексас, беше маркиран връх от 38 градуса Целзий. 

Допълнителната топлота, породена от световното стопляне всява безпорядък в световните системи, допринасяйки за топенето на ледниците на полюсите и в планините, повишавайки морското ниво и предизвиквайки рискови метеорологични условия, споделя Андерс Леверман, физик от  Института за проучване на въздействието върху климата в Потсдам.

Рекордно високите температури през лятото, което в този момент е в ход в Южното полукълбо, нормално водят до увеличение на смъртните случаи, свързани с горещините, споделя Джейн Болдуин от Калифорнийския университет в Ървайн. По думите й " топлината е значителен спокоен палач ". 

Този месец топлинни талази засегнаха Аржентина, Перу, Бразилия и Чили, като горещите и сухи условия способстваха и за горски пожари покрай Сантяго, отнемайки минимум 133 човешки живота.

Карин Глийсън от NOAA споделя още, че се чака Ел Ниньо да се разсее доникъде на 2024 година и е допустимо бързо да премине в Ла Ниня - захлаждане в източната част на Тихия океан. Това може да помогне за спиране на горещата серия към края на годината.

Според прогнозите на NOAA има 22 % възможност 2024 година да счупи върха на 2023 година като най-горещата година, до момента в който вероятността да влезе в Топ 5 е 99 %.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР