Светът трябва да се подготви за рекордни температури, предизвикани от

...
Светът трябва да се подготви за рекордни температури, предизвикани от
Коментари Харесай

Светът трябва да се подготви за рекордни температури, предизвикани от Ел Ниньо

Светът би трябвало да се приготви за рекордни температури, провокирани от Ел Ниньо, заяви Българска телеграфна агенция, базирайки се на изказване на Организация на обединените нации.

Метеорологичният феномен Ел Ниньо би могъл да докара до нови топлинни върхове, сподели Петери Таалас, общоприет секретар на Световната метеорологична организация. Според него опцията за образуване на Ел Ниньо в интервала до края на септември е 80 %. На 60 % се правят оценка възможностите за развиване на явлението до края на юли.

Ел Ниньо съставлява натурален климатичен феномен, свързващ се с покачване на температурите, суша в някои елементи на света и мощни дъждове в други. За финален път този феномен беше следен през 2018-2019 година След него беше регистриран относително дълъг епизод на Ел Ниня - събитие, характеризиращо се с намаляване на температурите. 

Последните осем години са най-топлите в историята на измерванията. Бе интервала на Ла Ниня температурите биха били още по-високи. 

На този стадий не е допустимо да се плануват интензитетът или продължителността на Ел Ниньо. Последният регистриран интервал беше относително слаб, само че предхождащият го - този сред 2014 и 2016 година - беше мощен и имаше доста тежки последствия. Световната метеорологична организация акцентира, че 2016 година е била най-топлата година, записана в миналото, поради двойния резултат, провокиран от Ел Ниньо и човешката активност. 

Ефектите от Ел Ниньо ще се усетят по-силно през идната година. 

Ел Ниньо евентуално ще провокира рискови климатични прояви, се споделя в известието на Световната метеорологична организация (СМО). Подчертава се, че е належащо да се построи система за предизвестия - един от цели на СМО, с цел да бъде предпазено популацията.

Няма два идентични епизода на Ел Ниньо. Феноменът се провокира в интервали сред две и седем години и продължава сред девет и дванайсет месеца.

Ел Ниньо се свързва със стопляне на повърхността на водата в централната и източната част на Тихия океан. 

Ел Ниньо провокира мощни превалявания в някои елементи на Южна Америка, южната част на Съединени американски щати, Африканския рог и Централна Азия. В същото време явлението провокира тежка суша в Австралия, Индонезия, Южна Азия.  

Затоплянето на повърхността на водата, провокирано от Ел Ниньо, може да докара до урагани в централната и източната част на Тихия океан. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР