Светът трябва да е готов за дългова криза в развиващите

...
Коментари Харесай

МВФ: Развиващите се икономики трябва да са готови за потенциална дългова криза

Светът би трябвало да е подготвен за дългова рецесия в разрастващите се страни, защото световната стопанска система стартира да излиза от пандемията и повишаването на лихвените проценти може да докара до отлив на капитал от уязвимите страни. Това предизвести ръководещият шеф на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгива.

Във виртуална тирада преди пролетните срещи на МВФ и Световната банка идната седмица Кристалина Георгиева съобщи, че стягането на финансовите условия може да провокира " обилни " приключвания на капитал. Тя напомни, че доходността на американските държавни облигации се е повишила до най-високото си равнище от януари 2020 година Отливът на капитали от разрастващите се стопански системи с повишаването на лихвените проценти в Съединени американски щати " ще сътвори огромни провокации, изключително за страните със междинни приходи с огромни потребности от външно финансиране и нараснали равнища на дълга ", счита шефът на фонда, представена от Financial Times.

Натискът върху разрастващите се стопански системи ще бъде засилен, тъй като доста от тях разчитат на мощно ударени от пандемията браншове като туризма, които ще имат потребност от повече време за възобновяване.

Позицията на Кристалина Георгиева последват тези на генералния секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш, който съобщи пред Financial Times, че опитите за справяне с финансовите последствия от пандемията са били " прекомерно лимитирани и прекомерно късно са подхванати ".
Облекчаване на финансовия напън
Георгиева прикани членките на МВФ да поддържат напъните за облекчение на финансовия напън в страните със междинни и по-ниски приходи, в това число проекта за издаване на 650 милиарда $ нови специфични права на тираж (СПТ) във фонда, което ще даде на страните спомагателни финансови благоприятни условия, без да поемат повече дълг. Споразумение за СПТ е евентуално да бъде оповестено на пролетната среща идната седмица, откакто страните от Г-7 поддържа този ход предишния месец.

Като цяло световното възобновяване се оказва по-силно от предвижданията на МВФ и други интернационалните институции при започване на годината. Георгиева съобщи, че фондът е подготвен да увеличи прогнозата си за световен напредък от 5.5% за 2021 година, частично в отговор на фискалния пакет тласъци на президента Джо Байдън за 1.9 трлн. $. Така световният финансов отговор на рецесията доближи 16 трлн. $.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР