Светът се намира в моментно състояние на разделена дискусия относно

...
Светът се намира в моментно състояние на разделена дискусия относно
Коментари Харесай

Ще настъпи ли желаната раздяла с фосилните горива?

Светът се намира в моментно положение на разграничена полемика по отношение на потреблението на изкопаеми горива против различни зелени технологии. Основна причина за това е стремежът да се понижат световните излъчвания и да се направи земята по-екологично и здравословно място за живот. Страстите на участниците в тези полемики са постоянно водени от възприеманите им показа, само че без да се замислят какви са естествените дадености или аргументи за едно или друго положение. Това е комплицирана полемика, която наподобява се управлява повече от идеолози, в сравнение с от научни и исторически обстоятелства. Там са педагози, банкери и какви ли още не хора, които претендират да са знаещи. Разбира се, там са и политиците. От другата страна са експертите в промишлеността и доста проницателни консуматори, които имат доста по-премерени възгледи по проблема.

Фактори и ценообразуване

В момента светът претърпява пандемия, която раздруса енергийния пазар и разстрои международната стопанска система. Междувременно вълна от екоактивисти по всякакъв начин се пробват да се възползват от опцията да упорстват за повече зелена сила и да се отдалечим от изкопаемите горива. Поради пониженото търсене, цените на петрола паднаха и същите тези деятели си повярваха, че това е техен триумф и че краят на петрола е ей там, зад ъгъла. При първата глътка въздух на икономическо възобновяване, цените на изкопаемите горива, в това число въглищата, разумно, потеглиха в посока нагоре. Що се касае до нефта, то цената му към този момент е релативно нормализирана и ще се движи в диапазона от 70 до 75 $ за барел. Някои анализатори побързаха с прогнозите си за цена на петрола от 100 $ за барел.

Според мен това наподобява малко евентуално. Цена от 70 $ за барел е такава, тъй като обезпечава съответни доходи за националните бюджети на страните от OPEC+, или другояче казано, " всички " са удовлетворени. В картела ясно си дават сметка, че разновидности на ценови диапазон над 80 $ за барел биха отворили необятно ветрилото за вложения във ВЕИ бранша от една страна, както и отрицателно въздействие върху международната стопанска система от друга.

Те не желаят и огромни разстройства в промишлеността. С новата политика Съединени американски щати, след идването на президента Байдън, на процедура отстъпиха " и ножа, и хляба " в ръцете на OPEC+.
Въпреки някои самостоятелни акции на по този начин наречените " Големи ", като цяло петролните компании не се отдалечават от изкопаемите горива. Да, те ще отделят от ден на ден средства, с цел да стават по-ефективни. Ще продължат да създават технологии, които са по-екологични, до момента в който петролът остава източник на сила с най-ниска цена.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР