Светът обеднява, макар и малко. Според ново, проучване, личното благосъстояние

...
Светът обеднява, макар и малко. Според ново, проучване, личното благосъстояние
Коментари Харесай

1/4 от богатите хора в света са китайци

Светът обеднява, въпреки и малко. Според ново, изследване, персоналното богатство в световен проект предходната година е намаляло за първи път от финансовата рецесия насам. В същото време задълженията не престават да порастват, оповестява немското издание „ Шпигел ”.
За първи път след финансовата рецесия през 2008 година предходната година е налице понижаване на персоналните активи. Това е заключението на застрахователния тръст „ Алианц ” (Allianz) в годишния отчет за 2018 година Според изследването, световните брутни финансови активи са намалели с 0,1 % спрямо миналата година и са достигнали 172,5 трилиона евро. Въпреки, че не може да се приказва за трагичен спад, за първи път от 11 години насам персоналните активи на семействата не са се нараснали.
Докладът дефинира като главен „ провинен ” спада на тържищата през 2018 година Бизнесът пострада тежко от разрастващата се комерсиална война сред Съединени американски щати и Китай, разногласията за Brexit и възходящото политическо напрежение по целия свят. Инвеститорите не ненавиждат нищо повече от несигурността, по тази причина бяха продадени доста акции.
Наблюдава се понижаване на персоналното положение в световен мащаб, без значение, че хората по целия свят пестят повече. Общата стойност на световните спестявания се усили с 2,2 % и доближи 2 700 милиарда евро. Въпреки това, заради спадащите цени на акциите, активите понижиха.
Най-големи инвеститори са жителите на Съединени американски щати, които са нараснали спестяванията си с 46 %. Общата сума е достигнала 1 800 милиарда $. Според създателите на изследването, това се дължи на данъчната промяна в Съединени американски щати, призната през януари 2018 година от президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп, и обвързваните с нея данъчни облекчения, като понижаване на най-високата данъчна ставка и увеличение на надбавките за налог върху наследството.
Успоредно с намаляването на персоналните спестявания за десета поредна година се усилиха задълженията на семействата. Според изследването, задлъжнялостта се повишила с близо 6% през 2018 година Като цяло отговорностите на семействата през 2018 година са достигнали малко под 43 трилиона евро.
В допълнение, отчетът за световното благосъстояние сочи, че разликата в активите сред индустриализираните страни и разрастващите се стопански системи още веднъж се е нараснала: След като частните активи последователно се приближиха до 2016 година, растежът на активите на разрастващите се пазари през 2018 година беше под този на индустриализираните страни за втора поредна година. До 2018 година делът на разрастващите се пазари в международните финансови активи е едвам 18 % - без смяна от предходната година. Годишният напредък на разрастващите се страни е в застой.
Въпреки това през последните две десетилетия се е трансформирала районната характерност: делът на азиатците в международната междинна класа се е усили с 20%, до момента в който делът на северноамериканците, западноевропейците и японците е понижен със същия %.
През последните две десетилетия броят на заможните хора се е нараснал с 30 % и е достигнал 580 милиона души. Докато при започване на новото хилядолетие главно западноевропейците, американците и японците принадлежаха към този клас, през днешния ден те съставляват малко под 70 %. Една четвърт от богатите хора в света в този момент са от Китай, съобщи БГНЕС.
Въпреки това, Китай към момента е измежду най-богатите страни в света.
Най-богатите страни в света остават Швейцария и Съединени американски щати - най-малко във връзка с междинните чисти финансови активи на глава от популацията.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР