Светът на нокти: Задава се бедствие от невиждан мащаб, какво

...
Светът на нокти: Задава се бедствие от невиждан мащаб, какво
Коментари Харесай

Светът на нокти: Задава се бедствие от невиждан мащаб, какво ни чака?


Светът на нокти: Задава се злополучие от невъобразим мащаб, какво ни чака? Близо 5 пъти повече хора евентуално ще умират от рискови горещини
през идващите десетилетия.
Това предизвести интернационален екип от експерти, като добави, че без дейности във връзка с изменението на климата „ здравето на човечеството е изложено на сериозен риск “.
Смъртоносната жега е единствено един от
многото способи, по които към момента възходящата приложимост на изкопаеми горива в света застрашава човешкото здраве, според The Lancet Countdown – съществена годишна оценка, осъществявана от водещи откриватели и институции.
По-често срещаните засушавания
ще изложат милиони хора на риск от гладна гибел, комарите, разпространяващи се по-далеч от всеки път, ще носят със себе си инфекциозни заболявания, а здравните системи ще се борят да се оправят с тежестта, предизвестяват откривателите.
Страшната оценка идва по време на
годината, която се чака да бъде най-горещата в човешката история – единствено предходната седмица европейският климатичен мониторинг разгласи, че предишния месец е бил най-топлият октомври в историята.
Тя идва и преди договарянията за
климата COP28 в Дубай по-късно този месец, на които за първи път ще се проведе „ ден на здравето “ на 3 декември, когато специалистите ще се опитат да осветлят въздействието на световното стопляне върху здравето, съобщи БЛИЦ.
Въпреки все по-силните апели
за световни дейности, обвързваните с енергетиката въглеродни излъчвания доближиха нови върхове през предходната година, се споделя в отчета на Lancet Countdown, в който се показват към момента големите държавни дотации и вложенията на частни банки в
нагряващите планетата изкопаеми горива.
Според изследването на Lancet Countdown предходната година хората по света са били изложени на приблизително 86 дни на
животозастрашаващи температури.
Около 60% от тези дни са станали повече от два пъти по-вероятни заради изменението на климата, се споделя в отчета, съобщи Агенция Франс Прес.
Броят на хората над 65 години,
умряли от горещина, е повишен с 85% от 1991-2000 година до 2013-2022 година, се споделя още в отчета.
„ Въпреки това тези последствия,
които следим през днешния ден, могат да бъдат единствено ранен признак на едно много рисково бъдеще “, заяви пред публицисти изпълнителният шеф на Lancet Countdown Марина Романело.
При сюжет, при който светът ще
се затопли с 2 °C до края на века – сега се чака стопляне от 2,7 °C – годишните смъртни случаи, свързани с горещините, се чака да се усилят с 370 % до 2050 година Това е нарастване от 4,7 пъти.

Според прогнозите доникъде на века около 520 милиона души ще изпитат умерена или сериозна
продоволствена неустановеност.
А пренасяните от комари инфекциозни болести ще продължат да се популяризират в нови региони. Според изследването предаването на денга ще се усили с 36% при сюжет
за стопляне с 2°C.
Междувременно повече от една четвърт от изследваните градове обявиха, че се тормозят, че изменението на климата ще надвиши
потенциала им за справяне.
„ Изправени сме пред рецесия на върха на рецесията “, съобщи Джорджиана Гордън-Страхан от Lancet Countdown, чиято татковина Ямайка сега е в разгара на зараза от денга.
„ Хората, живеещи в по-бедните страни, които постоянно са минимум виновни за излъчванията на парникови газове, понасят главната тежест на последствията за здравето, само че имат минимален достъп до финансиране и механически потенциал за адаптиране към смъртоносните стихии, покачващите се морета и унищожаващите реколтата суши, които се утежняват от световното стопляне “,
сподели тя.

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш реагира на отчета, като съобщи, че „ човечеството е изправено пред невероятно бъдеще “.
„ Вече сме очевидци на разгръщаща
се човешка злополука, при която здравето и поминъкът на милиарди хора по света са застрашени от рекордни горещини,
суши, които погубват реколтата,
възходящи равнища на апетит, нарастващи огнища на инфекциозни заболявания и смъртоносни стихии и наводнения “, каза той в изказване.
Дан Мичъл, началник на катедрата
за климатичните опасности в Бристолския университет във Англия, изрази страдание, че „ към този момент пагубните “
предизвестия за изменението
на климата, свързани със здравето, „ не са съумели да убедят международните държавни управления да понижат задоволително въглеродните излъчвания, с цел да избегнат първата цел на
Парижкото съглашение от 1,5 °C “.
Във вторник Организация на обединените нации предизвести, че актуалните задължения на страните ще доведат до понижаване на световните въглеродни излъчвания единствено с 2% до 2030 година спрямо равнищата от 2019 година – надалеч от 43% спад, нужен за ограничение
на стоплянето до 1, 5°C.
Романело предизвести, че в случай че не бъде реализиран по-голям прогрес във връзка с излъчванията, тогава „ възходящият акцент върху здравето в границите на договарянията за изменението на климата рискува да остане единствено празни думи “.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР