Светът може да загуби половината от най-висококачествените полета за отглеждане

...
Светът може да загуби половината от най-висококачествените полета за отглеждане
Коментари Харесай

Климатичните промени застрашават производството на кафе

Светът може да загуби половината от най-висококачествените полета за развъждане на кафе при сюжет на умерени климатични промени в идващите десетилетия, заяви "Сайънс алърт ".

В Бразилия, която сега е най-големият производител на кафе в света, най-подходящите за развъждането му терени може да намалеят със 79 на 100 до 2050 година

Това е едно от главните изводи на швейцарски учени, изследвали евентуалното влияние на климатичните промени върху реколтите от кафе, кашу и авокадо по света. И трите култури, които са измежду всеобщо търсените и търгувани по света, се създават главно от дребни стопани в тропиците.

Тропическите екосистеми заемат към 40 на 100 от световната суша с население към три милиарда души, които съгласно прогнозите ще се усилят с още към един милиард души до 2050 година

Най-подходящите в този момент терени за развъждане на кафе в света са в Централна и Южна Америка, главно в Бразилия, в Централна и Западна Африка и в елементи от Южна и Югоизточна Азия, пишат създателите на проучването, оповестено в профилираното издание "Плос Уан ". Проучването е дело на екип откриватели от Института за проучване на естествените запаси към университета за приложни науки в Цюрих.

Северните и южни елементи на тези подобаващи за плантациите региони са лимитирани от климатични фактори главно в параметрите - дълги сезони на суша, високи междинни годишни температури и ниски междинни минимални температури в студените месеци.

В някои от климатично подобаващите за развъждане на кафе региони почвата мощно лимитира развъждането му. Ниските равнища на киселинност на почвата също въздействат на това дали почвата е подобаваща за посевите.

При разбор на сюжетите за климатичните промени до 2050 година се открива, че регионите, подобаващи за развъждане на кафе, внезапно ще намалеят. Най-добрите терени ще се свият с повече от 50 на 100, умерено подобаващите - с 31 на 100 до 41 на 100, пишат създателите на проучването.

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР