Светът е загубил 2,5 милиарда години уникална история на еволюцията

...
Светът е загубил 2,5 милиарда години уникална история на еволюцията
Коментари Харесай

Изгубили сме 2,5 милиарда години уникална еволюционна история за твърде кратко време

Светът е изгубил 2,5 милиарда години неповторима история на еволюцията през последните 130 000 години, настояват създателите на ново изследване на биологичното многообразие, което желае да дефинира какъв брой ще бъде нездравословно настоящето шесто всеобщо изгубване на типове.

Ще отнеме милиони години, доста по-дълго, в сравнение с се чака човечеството да живее, с цел да се възвърне филогенното многообразие, (от Филогения или филогенеза – схемата на произхода и еволюцията на организмите) изгубено от последния ледников интервал до през днешния ден.

Авторите на проучването, ръководени от Мат Дейвис от университета Аархус в Дания, са избрали тази времева рамка, тъй като „ тя по-добре показва типичната, богата на мегафауна планета, която е съществувала през по-голямата част от интервала неозой (ценозой) “, най-близката във времето до нас от трите съществени подразделения на историята на животните на Земята “.

Периодът ценозой, който стартира преди 66 милиона години и продължава и през днешния ден, се назовава „ ерата на бозайниците “. Повече от 300 типа бозайници обаче, са изчезнали през последните 130 000 години, оповестяват създателите на проучването в списание PNAS.

Изследването преглежда съответно филогенетичното многообразие – клонове на еволюционното дърво – като барометър на рецесията на изгубване, за разлика от биоразнообразието, което е просто преброяване на разнообразни типове. Последните, както означават създателите, „ имплицитно третират равнопоставено всички типове “, до момента в който филогенетичното многообразие „ е допълващ индикатор, който мери историята на родословието и може да бъде обвързван с разнообразието на функционалните черти и еволюционния капацитет “.

Този метод значи, че да вземем за пример изгубването на трипръстия безделник джудже (Bradypus pygmaeus), от които остават единствено към 500 броя през днешния ден, би могло да стане за по-малко от две години. Неговото потекло се е отделило единствено преди към 8900 години.

От друга страна, аардварка или наименуван още африкански трибозъб (Orycteropus afer) съставлява 75 милиона години еволюция, тъй като е последният останал тип от неговия ред.

„ Биоразнообразието е освен това от броя на типовете на Земята “, пишат Дейвис и сътрудниците му. „ Това е и количеството неповторима еволюционна история в дървото на живота. Такива дълбоки разрязвания в дървото на живота на бозайниците са все по-вероятни, като се има поради, че повече от една пета от сегашните типове бозайници са застрашени от изгубване “.

Причина за част от изчезналите бозайници може да бъде директно обвързвано с човешката активност. Например, отчет, оповестен през април 2018 година, открива връзка сред миграцията на индивида и изгубването на мегафауната. Антропогенното изменение на климата, ловът и изчерпването на животинските хабитати са образци за това по какъв начин хората способстват за изгубване на животните.

„ Вече няма подозрение, че се намираме в нов интервал на огромно изгубване “, декларират Бил Лаърс от университета Джеймс Кук и Пол Ерлих, президент на Центъра за биологична консервация.

„ Без решителни дейности, ние евентуално ще изхвърлим жизненоважни елементи от дървото на живота, на което може да са нужни милиони години с цел да се възвърне “, декларират те.

Публикувано в CosmosMagazine.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР