Светът е в ранен стадий на нова вълна от инфекции

...
Светът е в ранен стадий на нова вълна от инфекции
Коментари Харесай

СЗО предупреди: Светът е в ранен етап на нова covid-вълна

Светът е в ранен етап на нова вълна от инфекции и гибел от COVID-19. Това съобщи генералният шеф на Световната здравна организация Тедрос Гебрейесус, циитран от Си Ен Би Си.

В диалог с членове на Международния олимпийски комитет в Токио ръководителят на СЗО дефинира обстановката като " пандемия на две скорости ", а аргументите по негови думи са световният неуспех в шерването на ваксини, проби и лекувания. Страните, които разполагат с нужните запаси, като да вземем за пример ваксини, отварят стопанските системи си, до момента в който другите влизат вкарват нови ограничаващи ограничения в опит да забавят разпространяването на вируса. Ваксинационните несъответствия по света прикриват „ ужасяваща неправда “, разяснява Гебрейесус.

„ Това е не просто морално безредие, а и епидемиологичен и стопански самосаботаж “, сподели шефът на СЗО, като добави, че колкото по-дълго се проточи пандемията, толкоз по-големи ще бъдат социоикономическите разтърсвания. „ Пандемията е тест и светът се проваля “, сподели още Гебрейесус.

Той предизвести, че „ 19 месеца от началото на пандемията и седем месеца от одобряването на първите ваксини, в този момент сме в ранните стадии на поредна вълна от инфекции и смъртни случаи “. По думите му световната опасност от пандемията няма да изчезне, до момента в който всички страни не се оправят с заболяването.

По мотив на започващите в петък  Олимпийски игри в Токио, шефът на СЗО съобщи, че игрите са „ празник на вярата “. „ Въпреки че пандемията докара до тяхното отсрочване, тя не ги победи “, добави той.

Все още обаче съществуват опасения, че те могат да бъдат анулирани в последния миг, като Председателят на организационния комитет на Токио 2020 Тоширо Муто не отхвърли тази опция в скорошно изявление

В момента японската столица е в изключително състояние, като през последните дни се регистрират приблизително по 1000 нови случая на инфектирани с COVID-19 в Токио.

Тедрос Гебрейесус разкритикува и неравенството в достъпа до ваксини между  страни и страните с ниски приходи. Той уточни, че 75% от всички дози ваксини, или повече от 3,5 милиарда дози, са приложени единствено в 10 страни, до момента в който едвам 1% от хората в по-бедните страни са получили най-малко по една доза.

Ваксините са мощни и съществени принадлежности, само че досега светът не ги употребява добре “, сподели той, като добави, че  вместо да бъдат необятно публикувани, те са съсредоточени в „ ръцете на малко късметлии “.

По-рано СЗО прикани да се положат огромни старания в световен мащаб, с цел да се подсигурява, че най-малко 70% от популацията във всяка страна ще бъде имунизирано до среда на идната година.

„ Пандемията ще свърши, когато светът реши да й постави край. Това е в нашите ръце. Имаме всички принадлежности, от които се нуждаем: можем да предотвратим това заболяване, да се тестваме за него и да го лекуваме ", сподели още Гебрейесус.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР