Светът е преминал прага на затопляне от 1,5 градуса по

...
Светът е преминал прага на затопляне от 1,5 градуса по
Коментари Харесай

WWF: Светът премина критичния праг на затопляне от 1,5 градуса

Светът е минал прага на стопляне от 1,5 градуса по Целзий по отношение на прединдустриалните равнища, който съгласно учените не трябва да бъде надхвърлян, с цел да ограничим оптимално вредите от климатичната рецесия. Тази тревожна констатация бе направена от Службата на Европейския съюз за климатичните промени " Коперник ". 

Според данните границата е премината в продължение на 12 поредни месеца, а януари 2024 година е бил най-топлият в историята на изследванията. Освен това 2023 е доказана като най-горещата календарна година от средата на XIX в. насам, а всеки месец от юни до декември е бил по-топъл от съответния месец, през която и да е предишна година.

" Този нов температурен стадий е сеизмичен миг за климата. Той съответствува с повишението на световните излъчвания на парникови газове, които също доближават рекордно високи равнища. Без доста понижаване на излъчванията през идващите няколко години, ние ще надхвърлим дълготрайния предел от 1,5 градуса през идващото десетилетие и по-късно ще се сблъскаме с още по-голямото предизвикателство и колосални разноски, с цел да свалим температурата на планетата ", предизвестява доктор Стефани Ро - водещ академик в климатичната стратегия на WWF International.

У нас свръхгорещите летни дни последователно се трансформират в всекидневно събитие. Лятото на 2023 година се оказа третото най-горещо в България за последните 44 години. Това неизбежно води до увеличение броя на горските пожари със съпътстващите ги опасности за загуба на човешки животи, домове, инфраструктура, пропуснати изгоди от спрени действия, както и загуба на местообитания на растения и животни. 

Проучванията сочат, че климатът в Южна България последователно се приближава до гръцкия, което усилва броя на горещите и сухи дни в годината, а това удължава пожароопасния сезон и уголемява размера на горски площи, които могат да бъдат наранени.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР