Светът е на прага на нова златна треска“ и тя

...
Светът е на прага на нова златна треска“ и тя
Коментари Харесай

Назрява нова „златна треска“, която може да предизвика катастрофа

Светът е на прага на нова „ златна тресчица “ и тя има капацитета се трансформира в морска злополука. Тъй като търсенето на електроника и акумулатори продължава да пораства, а вложителите се стремят да създадат положение като стартират да копаят редки минерали в морските дълбини. Докато апетитът за облаги постепенно трансформира тази опция в действителност, екологични групи и морски учени предизвестяват, че безмилостното плячкосване на морското дъно е обвързвано с големи и незнайни, в огромната си част, опасности и може да се окажат катастрофални за тази уязвима екосистема .

Yet again, it's corporate profits vs the environment.
— IFLScience (@IFLScience)
Перспективата за дълбоководен рандеман е уловка-22. Тъй като светът се стреми да ограничи използването на изкопаеми горива, акумулаторните акумулатори - като тези в електрическите коли, както и във вашия смарт телефон и преносим компютър - ще се трансфорат в скъпа технология. Въпреки това, суровините, нужни за производството на акумулатори, най-вече литиеви и кобалтови, изискват големи количества сила за рандеман и могат да се окажат сложни за приемане.

Дълбоководният рандеман се предлага като вероятен метод за облекчаване на търсенето на тези редки материали. На някои елементи от морското дъно на дълбочини от 4000 до 6000 метра може да се намерят полета, цялостни с полиметални възли, в които има огромни количества от редките метали, нужни за батериите като кобалт, мед, манган и никел. На по-малки дълбочини също може да бъдат открити залежи, цялостни с сходен коктейл от редки метали.

За да се сдобием с тези минерали, ще са нужни великански роботизирани машини, които да разкопаят океанското дъно, като отстранят горните му пластове . След това суспензията ще се изпомпва над повърхността към транспортен съд, до момента в който отпадъчните води и отломките се изхвърлят в океана, създавайки големи облаци от утайки под водата.

Центърът за биологично многообразие отбелязва, че това „ неизбежно ще навреди “ на сензитивните екосистеми, които съществуват в морската среда, от гъби и корали по морското дъно до костенурки и акули.

The destruction of the ocean floor for earth minerals will be devastating to our planet. The deep sea is a rare and unique ecosystem — home to many unknown species and a driver of important natural cycles on our planet.

We must stop deep sea mining > >
— Greenpeace USA (@greenpeaceusa)
През 2021 година над 775 морски учени и политически специалисти подписали отворено писмо, призоваващо за прекъсване на целия дълбоководен рандеман, до момента в който солидни научни доказателства не потвърдят, че сходни дейности няма да навредят доста и необратимо на морската среда . По същия метод група от 37 финансови институции пуснали взаимно изказване, призоваващо държавните управления да не не престават с дълбоководния рандеман, до момента в който рисковете не бъдат изцяло изяснени.

Що се отнася до евентуалните горещи точки за дълбоководен рандеман, мнозина са хвърлили око на зоната наречена Clarion-Clipperton (CCZ), която се простира на 6 милиона квадратни километра - част от морското дъно в централната и източната част на Тихия океан, разпростряла се от Мексико до Хавай. Зоната може и да изобилства от редки минерали, само че е и богата на биоразнообразие. Скорошно изследване съумяло да разпознава 5578 разнообразни типа, живеещи там, а към 90 % от тях са напълно нови за науката.

В настоящия си тип органът на Обединените народи, виновен за разрешенията за дълбоководния рандеман - Международен орган по морското дъно (ISA) - не е разрешил никакъв търговски рандеман на минерали на морското дъно, макар че е издал над 30 лиценза за изследвания.

Някои се притесняват обаче, че това скоро може да се промени. През юли 2023 година малко известната ISA организира конференция за разискване на наредбите към дълбоководния рандеман. Разговорите почнали през 2021 година, когато от тихоокеанския остров Науру уведомили ISA, че желаят да стартира дълбоководен рандеман, като се даде на управляващите период от две години, с цел да дефинират разпоредбите, които да управляват новата промишленост.

Commercial scale mining of the deep sea is poised to become a reality next year as demand for rare minerals climbs. The environmental impact could be huge so is collecting the best data available on how it may influence vital ecosystems.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР