Светът е изправен пред пета вълна на дългова криза, предупреди

...
Светът е изправен пред пета вълна на дългова криза, предупреди
Коментари Харесай

Световната банка: Светът е изправен пред пета вълна на дълговата криза

Светът е изправен пред " пета вълна на дългова рецесия ", предизвести президентът на Световната банка Дейвид Малпас, като прикани за повече поддръжка за страните в затруднено състояние.

Пандемията принуди доста страни да вземат повече заеми, а Световната банка и Международният валутен фонд предизвестиха, че доста от тях към този момент са изправени пред или са застрашени от дългови проблеми на фона на възходящата международна инфлация и повишаващите се лихвени проценти.

" Притеснен съм за равнищата на дълга, обезпокоен съм за обособените страни ", сподели Малпас пред кореспонденти. " Само през 2022 година в някои от най-бедните страни са станали дължими към 44 милиарда $ заплащания по обслужване на дълга от двустранни и частни задължения ", което е по-голямо от потоците задгранична помощ, на които страните могат да се надяват, сподели той. " Точно в този момент сме в разгара на това, което съгласно мен е петата вълна на дълговата рецесия ".

Дни преди политиците да се съберат във Вашингтон за годишните срещи на МВФ и Световната банка, Малпас прикани за " коренно по-голяма бистрота " от страна на кредиторите и кредитополучателите във връзка с равнищата на дълга. Той от дълго време приканва Китай, който е главен заемодател на страните с ниски приходи, да бъде по-открит във връзка с кредитирането и по-активен в напъните за преструктуриране на дълга - развой, който мъчно набира скорост.

Коментарите му идват в сложен миг за международната стопанска система, която се бори с внезапно покачващата се инфлация и възходящите лихвени проценти, които заплашват да обзет целия свят и да провалят зараждащото се възобновяване. Някои наблюдаващи предизвестяват, че агресивното повишение на лихвените проценти от страна на огромните стопански системи може да провокира международна криза, само че съгласно политиците допускането на висока инфлация би било още по-лошо.

" Много е значимо, когато се сблъскваме с тези финансови рецесии в разрастващите се страни, да признаем изключителното значение на развитите стопански системи във връзка с възобновяване на растежа и прекосяването към по-бърза среда за напредък ", сподели Малпас.

Развиващите се страни също по този начин се нуждаят от повече финансови потоци и макар че Световната банка уголемява помощта за страните, тя " просто не е задоволителна ", сподели той.

По данни на Световната банка от 1970 година насам в международната стопанска система е имало четири талази на струпване на дълг, които като цяло са провокирали финансови рецесии в доста нововъзникващи и разрастващи се стопански системи. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР