Светът е изправен пред първата геоикономическа война, заяви в 15-тия

...
Светът е изправен пред първата геоикономическа война, заяви в 15-тия
Коментари Харесай

Светът е изправен пред геоикономическа война



Светът е изправен пред първата геоикономическа война, съобщи в 15-тия епизод на подкаста „ На всяка цена “ доцент Александър Ганчев , който преподава в Стопанската академия в Свищов и следи от близко обстановката в Съединените щати. Ганчев е безапелационен, че самодейността „ Да изградим още веднъж по-добър свят “ е едно от най-силните послания от срещата на водачите на страните от Г7 във Англия.  

„ Ще се сблъскат две начинания, която цел е реализиране на геополитически цели с стопански средства – т.е. ще станем очевидци на война с стопански средства на Съединени американски щати и неговите сътрудници и Китай въпреки това “, разяснява Ганчев.  

Въпреки че огромният инфраструктурен план, който цели да бъде опция на „ Един пояс, веднъж “, е доста упорит, е мъчно да се повярва, че в идващите години ще има сериозен резултат. Според Ганчев става дума за доста разнообразни по темперамент съперници и до момента в който в Пекин решенията се вземат бързо, то диалозите в Г7 може да буксуват, защото ползите на всяка от страните във формата са доста разнообразни.  

Точен, само че слаб удар във вратата на Китай 

Лидерите на седемте най-големи стопански системи в света показаха терзанията си от протичащото се в Китай и възходящата мощност на Пекин с помощта на средства, които Западът не утвърждава. Въпреки това отзвукът от посланието, изключително на президента Джо Байдън, не бе толкоз мощен, колкото Вашингтон би желал преди срещата с съветския президент Владимир Путин на следващия ден, разяснява Александър Ганчев. „ Изстрелът към вратата на Китай беше прецизен, само че слаб. Той беше париран доста бързо от Китай, дори ме учуди силата и остротата на китайската реакция “, попълни специалистът, като акцентира, че останалите страни от Г7 не са били толкоз твърди в позицията си против Пекин. Това се отнася даже за „ леко враждебната “ Япония във връзка с дейностите на Китай, сподели още финансистът.  

Глобален налог – обединен отвод от икономическа свобода 

Въпреки че редица икономисти и финансисти утвърждават концепцията за въвеждане на световен най-малко при данъчното облагане на огромните корпорации, Александър Ганчев не е измежду тях. „ Какво ще стане, в случай че в началото се одобри ставка от 15 %, само че по-късно бъде увеличена на 21% “, разяснява специалистът и добави, че по този метод може да се стигне до световен най-малко освен на мултинационалните корпорации, само че и на обособени персони.  

Ако страните се съгласят на световен налог, това е отвод от личната им икономическа независимост, безапелационен е още доцент Ганчев.  

Големият слон в стаята, за който никой не говори 

Според финансиста първопричината да се предложи световният корпоративен най-малко за облагане на корпорациите е нуждата от финансиране на все по-големите държавни разноски. Ганчев напомни, че страните от Г7 са мощно задлъжнели, а печатането на пари в опит да се подтиква стопанската система води до повишаване на инфлацията, което ще се окаже проблематично.  

Цялото изявление с него може да чуете в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР