Света Евгения била римлянка, дъщеря на знатни родители езичници. Баща

...
Света Евгения била римлянка, дъщеря на знатни родители езичници. Баща
Коментари Харесай

Голям празник е! Ето кой има имен ден

Света Евгения била римлянка, щерка на знатни родители езичници. Баща ѝ Филип бил назначен за шеф на град Александрия и фамилията се преселило в Египет.

Евгения се отличавала с положително обучение и хубост. Родителите й поискали да я омъжат за един благороден и богат юноша. Но Евгения не мечтаела за сватба, нито за блестящо бъдеще. Защото по време на образованието си тя попаднала на една чудна книга и щом я прочела, настъпил радикален поврат в нейните разбирания и усеща. Книгата съдържала посланията на свети деятел Павел. Неговите текстове пренесли душата й в напълно различен, нов за нея и чудноват християнски свят. 

Цялата ѝ душа била запленена от Иисус Христос, за Когото деятел Павел проповядвал. За да се запознае по-добре с това избавително обучение, Евгения се сближила с преследваните християни и от тях научила доста за Христос и за живота съгласно Неговите заповеди. А тъй като не се надявала родителите й да се съгласят тя да живее като християнка, девойката скрито напуснала дома си и постъпила в един манастир в пустинята близо до Александрия. 

Предала се изцяло на подвижнически живот и достигнала нравствено съвършенство. Прочула се с изцерения на заболели посредством молитва към Бога, само че била наклеветена от една жена и я отвели на съд при шефа, нейния татко. Родителите я разпознали и се зарадвали, че щерка им се завърнала жива и здрава. 

Скоро шефът Филип с целия си дом, както и доста други хора приели Христовата религия. А когато това станало известно, гонителите на християните умъртвили татко й поради това, че подобен почитан чиновник се отрекъл от езическата религия и с това насърчил християните. 

След това фамилията се върнало в Рим, където при скорошно гонение Евгения била хваната и измъчвана, а най-после била обезглавена на самия ден Рождество Христово в 262 година

Имен ден честват, носещите имената Евгени, Евгения, Жени, Бистра, Благороден, Благородна, Малчо (от словосъчетанието Малка Коледа), Малик, Мален, Малена, Малин.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР