Свещеният босилек е билка, произхождаща от Централна и Северна Индия,

...
Свещеният босилек е билка, произхождаща от Централна и Северна Индия,
Коментари Харесай

Ползи за здравето от целебната билка Свещен босилек

Свещеният босилек е билка, произхождаща от Централна и Северна Индия, която се употребява в националната индийска медицина хилядолетия наред. Среща се още под името тулси или божествен босилек.

Високо скъп е заради своите лечебни свойства и духовно значение в аюрведичната медицина, където е получил званието Еликсир на живота, тъй като се счита, че удължава живота. Освен за медицински цели свещеният босилек намира приложение и в ежедневните свещени ритуали за удостояване на боговете.

На външен тип и усет прилича елементарния босилек, само че наред с лечебните, антибактериални, антибиотични, антиоксидантни и други свойства, растението има и мощни адаптогенни качества.

Хранителната му стойност също е висока, защото съдържа витамини А и С, калций, цинк, желязо и хлорофил. От листата до семето, свещеният босилек се смята за натурален тоник за тялото, мозъка и духа. Различните елементи на целебната билка се предлагат за лекуване на разнообразни здравословни положения.

Помага за понижаване напрежението и тревогата

 Свещен босилек

Всички елементи на свещения босилек работят като адаптоген. Адаптогенът е естествено вещество, което оказва помощ на тялото да се приспособява към напрежението и предизвиква умствения баланс. Доказано е, че растението има антидепресантни и анти-тревожни свойства.

Билката, одобрявана под формата на чай, изработен от листата ѝ, може да понижи равнищата на стрес и тревога.

Стимулира и витализира тялото и защищава от рак

Свещеният босилек има високо наличие на антиоксиданти, които пречистват тялото и го пазят от токсични химикали. Според някои проучвания билката може също да предотврати болестта от рак, защото понижава растежа на ракови кафези.

Предпазва от инфекции и лекува рани

Благодарение на антибактериалните, антивирусни, противогъбични, противовъзпалителни и обезболяващи свойства, билката работи дейно против бактериални и гъбични инфекции и рани като акне, язви в устата, белези. Екстрактите, направени от листата му, форсират заздравяването на рани.

Намалява кръвната захар и оказва помощ в предварителната защита на диабет

 Приложение на свещения босилек

Свойствата на свещения босилек могат да оказват помощ за понижаване на кръвната захар. Листата му съдържат етерични масла и антиоксиданти, които облекчават усвояването на глюкозата в кръвта и подтикват вярното действие на панкреаса.

Понижава равнищата на холестерол и контролира кръвното налягане

Мощните антиоксиданти, съдържащи се в потребната билка, понижават равнищата на холестерола и сполучливо борят високото кръвно налягане.

Помага при простуда и грип

Свещеният босилек е естествено, мощно бактерицидно средство, което дейно облекчава признаците на простуда и грип.

Защитава стомаха

Растението покачва отбраната на стомаха, защото понижава стомашната киселина, усилва секрецията на слуз и удължава живота на слузните кафези. Освен това отварата от тази билка оказва помощ за премахването на песъчинки или дребни камъни в бъбреците.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР