Свързваме калция със здрави кости и зъби, както и с

...
Свързваме калция със здрави кости и зъби, както и с
Коментари Харесай

Как високите нива на калций в кръвта вредят на здравето

Свързваме калция със здрави кости и зъби, както и с богати на калций храни като мляко, сирене и ядки. Например при профилактиката и лекуването на костното заболяване остеопороза се предлага диета, богата на калций.

В същото време специалистите от Германското сдружение по ендокринология (ГДЕ) предизвестяват за заплахите при прекомерно високи равнища на калций в кръвта. Защо това е проблематично? И значи ли това, че можем да си навредим с богатите на калций храни? АРД събира обстоятелствата.

Червата и бъбреците контролират усвояването на калций

Високото равнище на калций в кръвта се назовава хиперкалциемия. Обикновено организмът съумява да избегне остатъка, като контролира усвояването на калций в червата. Когато ядем храни с високо наличие на калций, усвояването на детайла в стомашно-чревния тракт понижава, а отделянето му през бъбреците се усилва.

Но в дълготраен проект, даже в случай че равнищата на калций са единствено леко повишени, това може да е нездравословно за индивида, тъй като води до развиване на камъни в бъбреците, проблеми със стомашно-чревния тракт и съдови болести. Високият калций може да бъде и признак на редица болести, прецизира АРД. Затова би трябвало да се има поради, че повишеният калций е натурален алармен сигнал на организма.

Проверявайте равнищата си на калций

" Когато равнището на калций в кръвта се увеличи, това постоянно е индикация, че зад него се крие променена клинична картина или други аргументи ", изяснява Щефан Шарла, ендокринолог от Бад Райхенхал и представител на отдел по проблемите на метаболизма към ГДЕ. Ето за какво специалистите от организацията предлагат постоянно да проверявате равнищата на калций в кръвта си, написа АРД.

Защото специалистите са открили, че към един % от цялото население има леко нараснали равнища на калций. При дамите след менопаузата то е даже към три %. Това обаче постоянно се открива от пациентите напълно инцидентно.

В началото на така наречен хиперкалциемия засегнатите нормално имат единствено неспецифични признаци като отмалялост, стомашно-чревни недоволства, нарушавания на съня или понижена продуктивност, изяснява АРД. " Когато се появят сърдечни аритмии, нарушаванията в калциевия метаболизъм към този момент са напреднали ", споделя експертът Шарла.

Причините подлежат на лекуване

Най-честата причина за високите равнища на калций в кръвта е свръхактивната паращитовидна жлеза. Един или повече от четирите дребни органа, ситуирани до щитовидната жлеза, отделят паратиреоиден хормон. Той контролира калциевия баланс. Ако паращитовидните жлези са свръхактивни, този механизъм към този момент не работи вярно.

В множеството случаи повода за това е незлокачествен израстък - паратиреоиден аденом. При към половината от засегнатите таман това е повода за проблемите. Според Щефан Шарла вярната стъпка при разкриване на подобен незлокачествен израстък е елементарна - интервенция за премахване на образуванието.

Пациентите, които предпочетат да не се подлагат на хирургическа интервенция, би трябвало изкъсо да наблюдават положението си, акцентира ендокринологът пред АРД. Причината е, че близо 30 на 100 от тях след това развиват вторични болести, свързани с увеличените равнища на калций - да вземем за пример остеопороза.

Внимавайте какви хранителни добавки консумирате

Туморът не постоянно е повода за нарасналите стойности на калций. Някои лекарства също могат да покачат равнището на калция над естественото. Пример: диуретици. И - значимо, само че постоянно подценявано: хранителни добавки с високи дози калций. За разлика от калция в храната, те могат да се натрупват в организма в притеснително високи количества. По същия метод приемането на прекалено много витамин D постоянно може да докара до хиперкалциемия. Затова витамин D би трябвало да се приема единствено под лекарско наблюдаване, отбелязва АРД.

Според специалистите кръвните проби - изключително профилактичните, би трябвало да обръщат особено внимание на равнищата на калций в организма. Заедно с Германската асоциация по вътрешна медицина, специалистите по ендокринология са разгласили и съответните специфични насоки за лекарите при правене на общи проучвания.

****

Вижте и това видео на Дъждовни води:

Три храни, които понижават риска от рак

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР