Свалете лентичките „Подкрепям Украйна“, призоваха БСП и ПП депутатите от

...
Свалете лентичките „Подкрепям Украйна“, призоваха БСП и ПП депутатите от
Коментари Харесай

БСП и ПП към ГЕРБ: Свалете лентичките „Подкрепям Украйна“

Свалете лентичките „ Подкрепям Украйна “, приканиха Българска социалистическа партия и Политическа партия депутатите от ГЕРБ след два часа диспути по Закона за здравното обезпечаване, с който се отпускат средства за здравно обезпечаване на бежанците. Напрежението ескалира, откакто от опозицията и ГЕРБ, и Движение за права и свободи желаеха план от ръководещите от кое място ще дойдат средствата и отхвърлиха да са „ гумен щемпел “ на кабинета.

„ Това е предстоящ механизъм за преструктуриране на европейски средства или ще преструктурирате тези, които са към този момент отпуснати “, попита Христо Гаджев от ГЕРБ.

Юристът Радомир Чолаков акцентира, че от гл. т. правото, ГЕРБ към този момент са предложили промени в Закон за убежището и бежанците, с които би трябвало да се обвърже трудово право и здравно обезпечаване на украинците, потърсили леговище у нас.

„ Не можем да работим единствено с заеми и страната да покрива финансови дупки “, счита и Лъчезар Иванов от ГЕРБ.

Искрен Митев от Политическа партия му отговори, че няма да се вземат пари от джоба на българите, а ще се преразпределят към този момент предоставени на страната ни евросредства. Митев отиде и по-далеч, като трансферира въпроса за финансовите проблеми на българина с инфлацията към Младежи ГЕРБ, които внисли нервност с бензина, олиото и други артикули от първа нужда. Това, обаче, възмути още повече депутатите от ГЕРБ.

„ Държавата разчита на доброволци и българските общини до момента. Искам да предупредя хотелиери, в случай че в миналото получат обещаните 40лв. – един от правилата на Промяната. Когато приказваме за закон, който да извърши промени в бранш опазване на здравето, би трябвало да знаем източника на финансиране на украинските бежанци. Г-да ръководещи, желаете да превърнете Народно събрание в гумен щемпел. Сметката в никакъв случай не се прави без кръчмаря. Министерство на финансите е изрично, че на този стадий от осъществяването на Държавния бюджет източници на финансиране би трябвало да се търсят от Европейски Съюз, икономии или преразпределение в т. ч. и от средства за сметка за коронавирус ограниченията. Този закон ще бъде следващото сърдечно благопожелание, а няма да реши проблемите на украински бежанци. Прави се законодателна вакханалия! “, предизвести проф. Костадин Ангелов.

Колегата му от ГЕРБ проф. Асен Балтов уточни, че към 50% е доплащането в бранш опазването на здравето у нас.

„ Тези пари не се заплащат от НЗОК. Кой ще заплати сметката на тези хора? “, попита проф. Балтов.

Проф. Костадин Ангелов посъветва ръководещите да пестят силата си, тъй като предизборната акция ще стартира скоро и цитира африканска сентенция, съгласно която когато имаш чук – всичко е пирон, а когато имаш сърп и чук – правиш гражданска война.

„ Емоциите са за театъра, не може да одобряваме закони прочувствено “, посочи и доктор Лъчезар Иванов.

В последвалия спор Искрен Митев от Политическа партия упрекна ГЕРБ в двуличие, че желали да се връщат пари в Европейски Съюз, а не с тях да се помогне на украинските бежанци.

Проф. Георги Михайлов от Българска социалистическа партия подсети, че със Закона за пчелите ГЕРБ са променяли доста други закони, а сътрудника му Георги Свиленски изиска депутатите от ГЕРБ да признаят, че не споделят проблемите на украинските бежанци и ги прикани да смъкват от саката си лентичките с надпис, че поддържат Украйна.

Със 158 гласа „ за “, 28 „ въздържали се “ и 6 – срещу измененията в Закона за здравно обезпечаване бяха признати на първо четене в пленарна зала.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР