Сваленият през Втората световна война български самолет, който беше намерен

...
Сваленият през Втората световна война български самолет, който беше намерен
Коментари Харесай

Военен историк разказа за драмата с рухналия край Самоков „Месершмит 109" на поручик Иван Бонев, свален от US изтребители "Мустанг"

Сваленият през Втората международна война български аероплан, който беше открит край самоковското село Марица, близо до курорта Боровец, както БЛИЦ писа най-вероятно е модел „ Месершмит 109, трансформация Г6”.

Има данни, че в този регион е паднала машината на подпоручик Иван Бонев, който е бил погубен от американските изтребители. Тази догадка изложи полковник проф. Димитър Недялков, представен от bTV. По думите му с тези изтребители са били въоръжени нашите водачи от Трети-шести унищожителен орляк.
„ На 11 юни 1944 година е бил въздушният пердах. Самолетът може би е бил пилотиран от подпоручик Иван Бонев. По това време нашите изтребители водят пердах с американските изтребители „ Мустанг”. Поради привършване на боеприпасите и горивото, изтребителите се изтеглят към Божурище. Американците отделили машината на Бонев и по данни най-вероятно е свален в този район”, споделя Недялков.
Данни сочат, че Бонев е съумял да катапултира, само че откакто отваря парашута си е прострелян от американските изтребители.
Недялков е безапелационен, че откритият аероплан е неповторима находка.
„ Единственият български „ Месершмит” се намира в белградския авиационен аероплан. Ние нямаме подобен аероплан в подобен размер. Нямаме такова нещо като експонат”, споделя Недялков.
Изваждането на самолета от тресавището най-вероятно ще стартира още през днешния ден.


ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР