Св. мъченик Теодот, подобно на св. ап. Павел, станал "всичко

...
Св. мъченик Теодот, подобно на св. ап. Павел, станал "всичко
Коментари Харесай

Почитаме мъченици, станали всичко за всички

Св. страдалец Теодот, сходно на св. ап. Павел, станал "всичко за всички " във времето на страшното гонение при император Диоклетиан.
Съдържател на страноприемница в гр. Анкира, неоткрит още от езичниците, Теодот ревниво помагал на своите единоверци. Той ги укривал в дома си от преследвания, хранел гладните и лишени от покрив и парцел християни, ободрявал ги и откупвал затворените в тюрма.
Телата пък на умрелите мъченици той издирвал и откупвал на висока цена и ги погребвал по християнски, въпреки да знаел, че поради това самичък се излага на заплаха да бъде малтретиран и даже погубен. Така се и случило.
Между другите християни в същото време били хванати седем девици, доживели до напреднала възраст в непорочие, които поради изповядване на християнската религия били предадени на разнообразни изтезания, след което били хвърлени в езеро с привързани на шията камъни.
Свети Теодот дружно със своя сродник Полихроний и някои християни намерили телата им и ги погребал.
Когато на другия ден шефът разбрал това, ужасно се разгневил и заповядал усърдно да издирят отговорните, а телата на светите мъченици били изгорени.
Между другите християни, подозирани по тоя мотив, бил арестуван под стража и Полихроний. От боязън, че ще бъде смъртно осъден, той издал Теодот. Като разбрал за това, Теодот непринудено – макар че имал опция да се скрие – се отправил при шефа.
На убеждаванията от страна на всички присъстващи да се отхвърли от Христа Теодот възразил с тирада за суетата на езичеството и с проповед за Христа, с което възбудил най-силно възмущение у жреците и народа, които упорито желали гибел за дръзкия клеветник на техните богове.
Теодот бил подложен на най-жестоки изтезания. След 15-дневен затвор и след нови изтезания той бил предаден на гибел 303 г.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР