Св. мъченик Арета е живял във втората половина на петия

...
Св. мъченик Арета е живял във втората половина на петия
Коментари Харесай

Св. мъченик Арета и пострадалите с него

Св. страдалец Арета е живял във втората половина на петия и първата половина на шестия век. Бил гражданин на град Негран, в Омиритската страна, наричана в Св. Писание Сава. В Негран и въобще в тая страна имало доста християни. Общо в страната преобладавали юдействащи евреи.

Царят на омиритските евреи, разрушен от благочестивия етиопски цар, решил да отмъсти за това на християните в своите владения.

С тая цел нападнал града Негран, безстрашно защищаван от жителите. Като не могъл със мощ да го превземе, послужил си с машинация – да бъде непринудено пуснат в града.

Като влезнал в града, той изловил най-първите християни, отпред с Арета, авторитетен християнин, отличаващ се с долбоко благочестие. Юдействащият цар изискал от хванатите християни да се откажат от вярата си, да похулят разпнатия Иисус, да покажат пренебрежение към св. Кръст и да почнат да юдействат.

Всички единомислещо декларирали, че не могат да се отрекат от вярата, в която са кръстени.

Жестокият цар-евреин, с цел да сплаши християните, заповядал да изгорят на клада всички свещеници, дякони, монаси и монахини. Арета с огромната му тайфа от 240 души бил предаден на страшни изтезания.

След като никакви страдания не раздрусали вярата им, по заповед на царя тия доблестни мъченици били обезглавени.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР