Св. Иларион (291-372) бил монах-отшелник (анахорет), наречен Велики поради това,

...
Св. Иларион (291-372) бил монах-отшелник (анахорет), наречен Велики поради това,
Коментари Харесай

Св. преподобни Иларион Велики от Газа

Св. Иларион (291-372) бил монах-отшелник (анахорет), наименуван Велики заради това, че бил образец на християнско подвижничество, популярен вълшебник и врач, татко на монашеството по Светите Земи.
Родил се в Палестина, покрай град Газа. Изпратен от родителите си-езичници да учи в Александрия (Египет), той се срещнал там с християнството, приел Св. Кръщение и станал възпитаник на великия пустинножител и татко на монашеството - преп. Антоний Велики. След време св. Иларион отпътувал за Палестина. Тук той и многочислените му възпитаници основали доста манастири. Бог го дарил с дара на чудотворството и той изцелявал заболели и обладани, възкресявал мъртви; смиреният му живот и плодородният подарък да лекува душата и тялото привличали към него хиляди хора. Търсейки вглъбения живот и безмълвието, той доста странствал, бил във Вавилон, Сицилия, Далмация и обърнал към вярата доста езичници. Св. Иларион приключил земния си път в Кипър. Паметта му се празнува на 21 октомври (3 ноември по остарял стил).
 Св. страдалец Артемий Св. страдалец Артемий
След гибелта на император Константин Велики православните християни изтърпели тежко гонение от сина му Констанций, последовател на ароан...
Pravoslavieto.com
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР